Mediefokus
Nyhet Press/Opinion 1 november 2018

Mäklarbranschens ekonomi i mediefokus

Dagens Nyheter har inlett en artikelserie om fastighetsmäklarbranschens villkor. I de första artiklarna kikar man närmare på både företagens och de enskilda mäklarnas ekonomi. I båda delarna skulle lite mer nyans inte skada.

<< Tillbaka till nyhetsbrev

Dagens Nyheter har inlett en artikelserie om fastighetsmäklarbranschens villkor. Första delen i denna serie publicerades idag torsdag den 1 november. Där intresserar man sig för företagens och de enskilda mäklarnas inkomster. Att frågor om grundtryggheten i branschen hamnar under lupp är välkommet. Inte minst mot bakgrund av allt tuffare konkurrens och den generationsväxling som i stora drag redan har ägt rum i branschen. Av dagens registrerade fastighetsmäklare (per den 30/9-18) är 21,6 % 29 år eller yngre. Förståelsen för den roll tjänstepensionen spelar för den slutgiltiga pensionen ökar. Att erbjuda trygghetslösningar av den här typen blir därmed allt mer en konkurrensfördel för arbetsgivarna i branschen, men också i relation till andra branscher, som mycket väl kan locka unga och välutbildade mäklare. 

Vad som däremot är synd är att granskningar av den här typen ofta saknar de nödvändiga nyanserna som gör bilden komplett. DN:s granskning av mäklarföretagens och de enskilda mäklarnas intjäningsförmåga skulle må bra av lite mer av den varan. I DN:s lista över de mäklare som tjänar mest är de sex personer som toppar listan rådgivare på internationella fastighetsjättar. De förmedlar knappast några bostäder. I DN:s uppgift om att en genomsnittlig fastighetsmäklare omsätter cirka 1,5 miljon framgår det inte heller att den enskilde mäklarens del av detta är betydligt mindre.

Bilden av mäklaren som täljer guld är en effektiv stereotyp, men den har ganska lite med verkligheten att göra. Visst finns det många framgångsrika mäklare med god inkomst. Mäklarsamfundets egna medlemsundersökningar visar dock att bara 4 procent av medlemmarna har årsinkomster över en miljon. 45 procent av Mäklarsamfundets medlemmar har en årsinkomst mellan 300 – 500 000 kronor om året, och då ska man komma ihåg att fastighetsmäklaryrket ofta innebär många och långa timmar med jobb på kvällar och helger. 

Läs mer här!

Skapad 1 november 2018
Uppdaterad 22 mars 2023
Media Branschen