Studentpanelen
Nyhet Bransch 4 maj 2023

Studentpanelen: “Finns många missuppfattningar om yrket”

Mäklarsamfundets studentpanel med Rebecca Behrendtz, Hampus Björkdahl och Jennifer Lagerstedt är tillbaka. Den här gången svarar panelen på vilken som är den vanligaste missuppfattningen om fastighetsmäklaryrket de mött.

Rebecca Behrendtz

Jag tror den vanligaste missuppfattningen om mäklaryrket är att många tror att alla som jobbar som fastighetsmäklare enbart håller i visningar och träffar kunder, de förstår inte allt jobb som sker mellan mötena och det hårda arbete som läggs ner. Jag tror även att många ser det som något lyxjobb och tänker att alla mäklare åker fina bilar och har dyra kostymer, jag har också hört folk som säger att mäklare är ytliga och enbart tänker på pengar. Det är tråkigt att många har så fel uppfattning om yrket! 

Hampus Björkdahl

Jag upplever att det finns många missuppfattningar om yrket och de två vanligaste missuppfattningarna skulle jag säga gäller lönen samt arbetstiden. Väldigt många verkar tro att mäklare tjänar betydligt mer pengar än vad de faktiskt gör och dessutom upplever jag att det finns en bild av att mäklare knappt behöver jobba. Känslan är att den allmänna bilden av mäklaryrket som ”glassigt” gjort att det finns väldigt många missuppfattningar.

Jennifer Lagerstedt

Jag tror att den vanligaste missuppfattningen om fastighetsmäklare är att det är ett yrke där det är lätt att tjäna mycket pengar och att det inte krävs särskilt stora arbetsinsatser. Tvärtom… För att tjäna pengar som fastighetsmäklare krävs hårt arbete och det finns fler delar i processen än att bara hålla i visningar och ringa runt till potentiella kunder. Fördelen med yrket är att det är relativt flexibelt med arbetstiderna, för det mesta går det att styra själv. Däremot måste man ju anpassa tiderna efter kunderna. Dessutom finns en förväntan att mäklaren alltid finns tillgänglig, vilket gör att man aldrig ”går hem” från jobbet.
 

Skapad 4 maj 2023
Uppdaterad 4 maj 2023
Studentpanelen