Johan Carlsson
Nyhet Medlem 5 oktober 2023

Veckans medlemsröst Johan Carlsson: “Var inte rädd för att sticka ut”

Den här veckan intervjuar vi fastighetsmäklaren Johan Carlsson, som är verksam i Örebro. Han delar med sig av den hjärtevärmande händelse som ledde till att han själv blev fastighetsmäklare, läget på den lokala marknaden och sina tankar kring varför det är viktigt att våga sticka ut från mängden i ett yrke där det personliga varumärket är viktigt.

Hej Johan! Berätta om dig och din fastighetsmäklarbakgrund. 

Hej! Jag flyttade år 2004 från Örebro ned till Malmö och läste programmet fastighetsförvaltning vid Malmö högskola. När jag var klar med utbildningen saknades det bara några poäng för att även kunna registrera sig som fastighetsmäklare så jag läste till dem eftersom jag kände att det var fastighetsmäklare jag sannolikt ville jobba som.

Min pappa har under min uppväxt påtalat att fastighetsmäklare är ett bra yrke och när mina föräldrar köpte en sommarstuga på västkusten när jag var 12 år gammal så minns jag mäklaren tydligt. Han gjorde både oss och säljaren glada och nöjda, då kände jag att det är mäklare jag ska bli. 

Sedan min registrering 2009 har jag jobbat på Mäklarhuset i Örebro, främst med förmedling av villor.

Vilka egenskaper tycker du är allra viktigast att besitta för att bli en riktigt bra fastighetsmäklare? 

För att bli en riktigt bra mäklare anser jag att du måste underkasta dig att lägga mycket tid på ditt jobb, särskilt i början utav din karriär. Det man gör ofta blir man bra på! Du måste tycka om det du håller på med, acceptera konkurrens och se chansen att växa utav den. Sedan behöver du social intelligens och tycka om att skratta. Alla vill jobba med någon som har nära till skratt!

Hur ser din lokala marknad ut just nu?

Just nu upplever vi en passivitet i marknaden där den stora massan av köpare inte vågar ta ett beslut om att förändra sin boendesituation. Det behövs positiva signaler från beslutsfattare och media för att ändra på det. Bankerna måste också ändra sitt synsätt lite och ha en mer positiv inställning till framtiden då deras kalkyler i dag är för tuffa och sätter hinder för många potentiella bolånetagare.

Vad upplever du att det finns för missförstånd om fastighetsmäklare eller fastighetsmäklartjänsten?

Jag anser att det största missförståndet mot branschen och mäklare är att allmänheten generellt tror att hela mäklararvodet tillfaller den enskilda fastighetsmäklaren och inte förstår att han eller hon är anställd och därefter avlönad. 

Ett annat missförstånd jag stöter på är att man inte tror att yrket är till 100% provisionsbaserat, vilket det är för de flesta mäklarna.

Du har tidigare sagt att mäklaryrket präglas av en ganska konservativ stil. Hur viktigt är det personliga varumärket?

De flesta som är bra på det de gör sticker ut på något sätt. Du får inte vara rädd för att sticka ut. Att arbeta som fastighetsmäklare handlar mycket om att sälja in sig själv. Med tiden kommer självsäkerheten och självförtroendet och tillsammans med en klädstil och ett utseende som sticker ut så blir du ihågkommen, vilket oftast bara är bra när du är utsatt för konkurrens. Min frisyr till exempel har hjälpt mig – framför allt i början av min karriär så hjälpte den till att bygga mitt varumärke. Om du inte känner dig bekväm i till exempel din klädstil så märks det både utåt och inåt.

Vad är den största utmaningen i din yrkesvardag? 

Den största utmaningen i min yrkesvardag just nu är att hitta köpare. De finns, men är väldigt försiktiga för stunden. Det är frustrerande när det under många varit helt tvärtom. Jag tror och hoppas dock att det kommer bli lättare än vad det är just nu.

Skapad 5 oktober 2023
Uppdaterad 5 oktober 2023
Veckans medlemsröst