Mohammed Mouaid
Nyhet Medlem 2 juni 2022

Veckans medlemsröst Mohammed Mouaid: ”Allt jag har varit med om har självklart format mig till den jag är idag”

Mäklarsamfundet har intervjuat Mohammed Mouaid, som nyligen prisades som Årets Mäklarprofil på Guldhemmet-galan. Han berättar om sin bakgrund i Syrien, vägen till fastighetsmäklaryrket och det stora politiska engagemanget.

Hej Mohamed! Vem är du och vad har du för bakgrund?

Jag heter Mohammed Mouaid och är 39 år gammal. Gift och har 4 barn. Bor och jobbar i Nyköping. Jag föddes i ett palestinskt flyktingläger i Syrien. Min Pappa flydde och lyckades ta sig till Sverige i 1989. Jag, mamma och mina sex syskon kom till Sverige 1991. Jag var då åtta år gammal. 

Nytt land, ny kultur, nya förutsättningar och möjligheter till ett värdigare liv och en bättre framtid. Det är evigt tacksam för. Här har jag fått gå min egen väg och förverkliga mina drömmar. När jag fyllde 19 år reste jag tillbaka till Syrien och blev tillfångatagen av militärpolisen. Jag hamnade i fängelse på grund av militärtjänsten. Jag blev förflyttad från fängelse till fängelse och fick uppleva en mardröm utöver det vanliga. Jag såg tydligt kontrasten mellan två olika världar och insåg värdet av mänskliga rättigheter samt alla förutsättningar som jag har serverade framför mig i Sverige. 

Jag lovade mig själv att om jag lyckas ta mig ut och komma hem så kommer jag att ta vara på mina möjligheter och förvalta dem på bästa möjliga sätt. När jag kom hem började en helt ny resa och denna gång hade jag facit i hand. Med vilja av stål, en tydlig målbild samt hårt arbete så blev framgången inte omöjlig.  

Varför valde du att bli fastighetsmäklare?

För mig hade mäklaryrket länge varit ett drömyrke med låg tyvärr för långt bort. Mina betyg var inget att hänga i granen. För att bli behörig skulle jag behöva plugga upp mina betyg och det skulle ta mig en evighet. Jag träffade min nuvarande kollega och delägare Emma Winblad Von Walter på ett nätverksmöte och hon berättade med passion om sitt yrke. Jag stoppade henne mitt i en mening och sa: ”Du måste ha världens roligaste jobb”.  Hon svarade ”Jag tror att du skulle bli en riktigt bra mäklare.” 

Hon ställde frågan om huruvida jag var intresserad av att bli fastighetsmäklare och jag förklarade besviket min situation samt att jag har dyslexi. Hon berättade då om Svensk Fastighetsförmedlings egen mäklarskola och jag vart såld. Jag började utbildningen i januari 2017 och blev klar augusti 2018.

Du prisades nyligen på Guldhemmet som årets mäklarprofil. Med i motiveringen finns ditt politiska engagemang. Kan du berätta om det?

Efter allt jag har varit med om i Syrien bestämde jag mig för att använda min historia för att göra skillnad. Därför började jag helt ideellt att jobba med ungdomar i mitt område. Unga killar som hamnat på fel bana i livet. Jag samlade killarna och startade en samtalsgrupp där vi diskuterade olika ämnen och samhällsfrågor. Jag berättade min historia för killarna, lyckades fånga upp dem och blev en god förebild. Samtalsgruppen mynnade ut i en teatergrupp där killarna med teatern som verktyg berättade verklighetsbaserade historier från sina liv. Föreställningen "Det här är jag" blev snabbt en stor succé och vi fick turnera land och rike i 2 ½ år. Vi spelade för politiker, beslutsfattare och skolor. 

Därefter bestämde jag mig för att engagera mig politiskt för att jobba med integrationsfrågor och ungdomsbrottslighet. Idag är jag kommunfullmäktiges ordförande i Nyköpings kommun. Jag är den första utlandsfödda i Nyköpings kommun någonsin som sitter på denna post vilket är en stor ära och ett viktigt hedersuppdrag. En stor anledning till mitt politiska engagemang är att inspirera andra till att vara med och bidra samt att vara delaktiga i det demokratiska samhället. Jag vill bana upp en väg för framför allt unga och vuxna med invandrarbakgrund. Kan jag så kan du med.  
 
Du har unika erfarenheter i bagaget. Hur påverkar det dig som fastighetsmäklare?

Allt jag har varit med om har självklart format mig till den jag är idag. Och det är oerhört stolt och tacksam för. Oavsett hur mycket framgång jag åstadkommer så glömmer jag aldrig var jag började. Det finns ingen vacker framgång utan ödmjukhet, ärlighet och tacksamhet. Eftersom jag har jobbat med människor i olika branscher så har jag lärt mig att det viktigaste är att möta människor där de är i livet. Fastighetsaffären är det största en privat person gör rent ekonomiskt och emotionellt, därför är det av största vikt att tryggheten genomsyrar hela affären. 

Vad är den största utmaningen i din vardag som fastighetsmäklare?

Utmaningen är att alltid ligga steget före och vara strukturerad och fokuserad. Att hänga med i en marknad som ständigt utvecklas är både utmaningen och tjusningen med jobbet.
 
Vad får dig att känna extra yrkesstolthet?

När jag lyckas matcha köpare och säljare så att båda känner att de gjort en riktigt bra affär. Säljaren får bäst betalt och en smidig affär och köparna får sin dröm uppfylld.
 
Vad tycker du att det är viktigt att branschen och Mäklarsamfundet prioriterar och arbetar med?

Att fortsätta hålla hög standard på mäklarutbildningen. Jag tror att de nya utbildningskraven kommer leda till att kunderna får en bättre upplevelse av tjänsten. 

För att förbättra kunderbjudandet så behöver branschen motverka "hitta mäklare-aktörer" som inte jobbar för kundens bästa. Jag upplever att det är en branschgemensam frustration och tror att många i branschen delar samma uppfattning.

Skapad 2 juni 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Veckans medlemsröst