Peder Ledin
Nyhet Medlem 4 maj 2023

Veckans medlemsröst Peder Ledin: “Då skördar man när det vänder”

Peder Ledin är fastighetsmäklaren från Boden som vunnit pris som årets husmäklare på Guldhemmet-galan två år i rad. Vi har pratat med honom om hur han lyckats med den bedriften, vilka fördelar det finns med att jobba i en mindre stad och frågat om hans bästa råd till fastighetsmäklaren som upplever lite tuffare tider just nu.

Hej Peder! Berätta om dig och din fastighetsmäklarbakgrund.

Hej! Jag är 56 år, gift sedan 1994 och har tre barn. Jag började faktiskt min karriär som fastighetsmäklare inom Mäklarsamfundet 1990. Då pluggade man på distans och tentade av i Härnösand. I januari 1991 fick jag min registrering. Då var jag även tvungen att göra praktik två år hos en ledamot i Mäklarsamfundet innan själv blev ledamot. Jag jobbade på en liten byrå (med två mäklare) varav Benny Dahl som ägde företaget (Dahls Mäkleri AB). 1995, i finanskraschens spår, så fick jag ett erbjudande jag inte kunde motstå, antingen bli uppsagd eller köpa mäkleriet – så jag köpte mäkleriet. 1994 hade vi sålt 8 bostäder så vissa ansåg att beslutet var lite galet. För att ha råd att vara mäklare jobbade jag även natt inom vården. På så sätt var jag inte beroende av att sälja bostäder för att vi skulle få mat på bordet. Det var naturligtvis en påfrestande men lärorik tid. 

1998 fick jag ett nytt erbjudande jag inte kunde motstå. Fastighetsbyrån erbjöd mig nämligen att ta över kontoret i Boden. I den vevan slutade jag att jobba natt. Mellan 1995 och 1998 hade jag ökat antalet försäljningar till nästan 100 bostäder per år, då anställde jag mitt första säljstöd. 

Jag trodde att det skulle minska min arbetsbörda men då tog försäljningarna verkligen fart och jag passerade 150 försäljningar på ett år. Då anställde jag ytterligare ett säljstöd. Jag trodde i min enfald att nu skulle arbetsbördan lätta för min del men även denna gång hade jag fel. Jag kunde koncentrera mig på att vara ute på fältet. Jag hade insett att inne på kontoret gör man inte så många affärer. 

2001 passerade jag 200 försäljningar och 2004 var jag uppe i 247 försäljningar av småhus. 2008 anställde jag min första mäklare och det innebar att jag kunde få lite mer fritid. 

Du har vunnit utmärkelsen ”Årets husmäklare” på Guldhemmet två år i rad – vad är ditt recept för framgång?

Den höga aktiviteten! I snitt har jag sedan 1998 förmedlat 179 bostäder per år och det hela beror på min aktivitetsgrad. Jag har legat på 10 kundbesök i veckan, ett snitt på 475 kundbesök per år. 

Du är verksam i Boden. Hur ser din lokala marknad ut just nu?

Marknaden är väldigt avvaktande just nu. I kommunen ska världens första fossilfria stålverk byggas och vara klart 2025. Enligt prognoserna så ska det byggas 3 500 nya bostäder och cirka 10 000 människor förväntas flytta in till 2030. Hussäljarna har hittills valt att avvakta med att lägga ut sina bostäder till salu för de tror på en uppgång. Samtidigt så är köparna också avvaktande, de tycker att priserna borde ner. (Snittpriset för en bostadsrätt ligger på 1 000 000 kr och för villor är det ca 1 850 000 kr). Så försäljningarna ligger just nu ca 30% lägre än under 2021.
 
Vad är det bästa med att vara verksam i Boden jämfört med, säg, en storstad?

Jag anser att man genom att jobba i en mindre stad får följa generationer i deras bostadsbyten. Om man överträffar deras förväntningar så kommer de tillbaka och rekommenderar andra. Man blir även en profil på orten och jag tycker att det är kul att människor vill prata och ha råd om bostadsmarknaden även när man träffas på ICA eller Coop. Därför har jag alltid namnbrickan på mig när jag handlar. Min fru har ledsnat på att följa med i och med att det tar tid att handla för mig. Men samtidigt så tjänar jag 53 000 kr när jag passerar kassan istället för att betala 3 000 kr.

Sen har jag ju visat att man kan tjäna mer pengar på vår begränsade marknad än vad storstadsmäklarna gör. Jag har trots allt vunnit ”Årets mäklare” inom Fastighetsbyrån 6 år. 2021 omsatte jag över 13 miljoner på vår marknad.

Vad skulle du ge för råd till den fastighetsmäklare som har en lite tuffare period nu, när det ekonomiska läget är mer skakigt än på länge?

Se till att hålla aktiviteten uppe, tids nog kommer försäljningarna. Den som bygger lager nu kommer att skörda när det vänder. Sen ska man komma ihåg – är det bara en person på visning så är det inget konstigt. Det är ju trots allt bara en som kan köpa bostaden. Kommer det ingen så kan man ju prata med säljaren om att man kanske ska fundera på priset en vända till.

Har du någon framtidsspaning du vill dela med dig av?

Jag tror att den mäklare som kan erbjuda mer innehåll i mäklartjänsten, typ köpcoach, är den som kommer att vinna slaget om framtiden.
Sen märker jag att de yngre börjar fatta detta med aktivitet. Vi har mäklare som springer i snitt på 15 kundbesök i veckan och de kommer att skörda stora framgångar framåt.

Skapad 4 maj 2023
Uppdaterad 4 maj 2023
Veckans medlemsröst