Gregers Winbo
Nyhet Medlem 21 april 2022

Veckans medlemsröst Gregers Winbo: ”Ångrar inte jord- och skogspåret en sekund”

Hur kommer det sig att man väljer att specialisera sig på jord- och skogsfastigheter, varför kan en försäljning av en gård ta upp till ett år och hur kan Lantmäteriet sätta käppar i hjulet för fastighetsmäklaren? Vi har intervjuat jord- och skogspecialisten Gregers Winbo som startade sin mäklarfirma precis innan pandemin lamslog världen.

Hej Gregers! Hur kommer dig sig att du blev fastighetsmäklare i allmänhet, och valde att arbeta med jord- och skogsfastigheter i synnerhet?

Jag hade egentligen aldrig ens tänkt tanken om att bli fastighetsmäklare men när jag läste skogsmästarutbildningen på SLU så fanns det någonting som hette ”Mäklarspåret”. Man kunde då läsa ytterligare 60 HP för att få ihop sina 120 HP till mäklare. Mäklarkurserna på SLU var lantbruksinriktade vilket gav en bra grund att stå på tillsammans med den skogliga utbildningen som är 180 HP. En klasskamrat skulle läsa ”Mäklarspåret” och jag tyckte att det lät intressant. När jag väl insåg vad som ingick i utbildningen och vilket jobb jag skulle kunna få sen, var det ingen tvekan. Just kombinationen av juridik, ekonomi, sälj, kundkontakt, jord- och skog och ett väldigt fritt arbete kändes väldigt inspirerande. Har inte ångrat det en sekund.  

Vilken är den största skillnaden mellan den typ av fastighetsmäkleri som du bedriver och mer renodlat bostadsmäkleri?

Jag jobbar ju med i princip alla typer av objekt utom nyproduktion men just jord- och skogsfastigheter är min ”specialitet”. Den största skillnaden är att det finns så många andra saker du måsta ha koll på vid försäljning av lantbruk än andra objektstyper och att det oftast tar en hel del längre förberedelsetid innan fastigheten kan läggas ut till försäljning. Det kan vara att man måste få fram en skogsbruksplan till både värderingen och till försäljningsmaterialet, utreda servitutet, arrenden, andra rättigheter och vägfrågor, gården kanske behöver röjas en del och det är ofta många byggnader som skall beskrivas. Sen är det oftast en del känslor med i spel och det kan ta något år att fatta beslutet om att sälja. Därför jobbar jag på lite längre sikt, håller kontakten med kunden och försöker skapa långsiktiga relationer som på sikt leder till affärer. 

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

Jag tror inte att jag har någon typisk arbetsdag. Alla dagar är olika. Ska man ut på gårdar måste man i regel anpassa sig till kundens önskemål. Det kan vara tidiga morgnar eller sena kvällar. Jag försöker dock vara på kontoret på förmiddagarna, svara på mail, skriva objektsbeskrivningar, förbereda intag, sköta pappersarbetet och svara i telefon. Ibland behöver jag lägga extra tid på att utreda någon väg- eller gränsfråga, någon fiskerätt eller samfällighet m.m. Oftast behöver man ringa lantmäteriet och det kan vara väldigt tidskrävande. På eftermiddagarna kan det vara värderingar och/eller visningar och är det gårdar tar det oftast lite längre tid för att det ofta är flera olika byggnader att gå igenom samt mera mark- och skogsfrågor. Efter sista visning/värdering försöker jag ringa ikapp missade samtal i bilen på väg hem. Vill gärna ha ”rent bord” innan dagen avslutas. 

Vilka egenskaper tycker du kännetecknar en bra jord- och skogsmäklare?

Noggrannhet och att inte ha för bråttom. Det är väldigt mycket detaljer man skall ha koll på för att få en så smärtfri försäljning som möjligt. Ju mer noggrann man är desto färre ”Oops, oj och just det!” uppstår det till gagn för alla parter och inte minst för mäklaren. Många gånger kan det finnas många känslor inblandade i försäljningen av gården. Det måste man kunna känna in samtidigt som man ska driva affären framåt. Jag brukar säga till mina kunder att en bra gårdsförsäljning börjar med en kopp kaffe vid köksbordet där jag som mäklare lyssnar in var de är i processen och svarar på alla deras frågor för att sedan kunna lägga upp en bra försäljningsplan som ofta kan sträcka sig över lång tid. Är det t.ex. avstyckning eller fastighetsregleringar med i bilden kan det ta mer än 1 år.

Vad är din största utmaning i vardagen som jord- och skogsmäklare?

Nu talar jag bara för mig själv men jag vet ju att vi är många som drabbas av Lantmäteriets långa handlingstider där man, som jag ser det, varvar orimligt långa handläggningstider med väldigt höga priser. Detta i en ineffektiv organisation som drar in miljarder varje år i stämpelskatt. Samtidigt skall det sägas att det även finns personal hos Lantmäteriet som besitter hög kompetens i just mina frågor.

Finns det något eller någon situation som får dig att känna extra mycket yrkesstolthet?

Jag blir stolt när vi lyckas tillsammans och när mina medarbetare når sina egna mål och trivs på jobbet. När det gäller den egna yrkesstoltheten så är det kanske när man får ihop en riktig svår gårdsaffär som kan involvera både dödsbo, avstyckning, fastighetsreglering, skogsbruksplaner, EU-stöd, servitut, arrendatorer, områden med nyckelbiotoper och naturreservat m.m. Sen lite älgjakt och vägar på det, då har man att göra ett tag. Det är väldigt tillfredsställande att veta att man kan dessa saker och att få ihop affären där både säljare och köpare är nöjda.

Hur har din marknad sett ut under pandemin?

På villasidan var det en hektisk period. Jag startade min mäklarfirma i april 2020 precis när pandemin lamslog världen och tänkte att ”Oj, här kanske vi får bomma igen innan vi ens hinner starta”. Som alla vet nu, blev det ju precis tvärtom efter en lite trevande första pandemimånad. När det gäller lantbruksfastigheter i 2020 så märktes det att många gårdsägare bara satt still i båten. Gården löper ingenstans och skogen växer ju ändå. 2021 var något bättre men i 2022 verkar vi vara tillbaka på gamla volymer.

Hur ser din marknad ut just nu?

Förutom lantbruksfastigheter jobbar jag även med både villor och mindre hyresfastigheter. Hyresfastigheter har det varit en del av under vintern och våren. I kris- och krigstider sätter man gärna sina pengar i relativt säkra saker som mark, fastigheter och guld. I vårt område kan vi skönja ett visst avvaktande likt under början på pandemin men generellt är marknaden god på framförallt lantbruksfastigheter som fortsätter att säljas till höga priser.

Vad tycker du är viktigt att Mäklarsamfundet prioriterar och arbetar med?

Att arbeta med opinion- och påverkansarbete i frågor som berör mäklare samt utbildning/kurser. 


Namn: Gregers Winbo
Ålder: 49 år
Bor: Bor i Herrljunga
Utbildning: Utbildad skogsmästare vid SLU
Gör: Driver kontoren i Falköping och Tidaholm som franchisetagare vid Länsförsäkringar Fastighetsförmedling 

Skapad 21 april 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Veckans medlemsröst Jord- och skog