Kraftigt ökade kostnader för el, värme, avfall, vatten och avlopp
Nyhet Press/Opinion 17 november 2022

Kraftigt ökade kostnader för el, värme, avfall, vatten och avlopp

Totalkostnaderna för el, fjärrvärme, avfall, vatten och avlopp har ökat under det senaste året – och gapet mellan kommunerna fortsätter växa, med Mörbylånga kommun i topp. Det enligt den senaste rapporten från Nils Holgerssongruppen, skriver Riksbyggen som är en av medlemsorganisationerna.

Bor du i Mörbylånga på Öland? Då bor du i kommunen med högst sammanlagd taxa för el, fjärrvärme, avfall, vatten och avlopp – i snitt hela 2 874 kronor i månaden. Det kan jämföras med Luleå, kommunen med lägst kostnad där taxan i stället ligger på 1 717 kronor. 

Nils Holgerssonrapporten ges årligen ut av Nils Holgerssongruppen, som består av Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta. I ett pressmeddelande från Riksbyggen pekar man på att rikssnittet för den sammanlagda taxan har ökat med 29,8 procent på 7 år och 14 procent bara under det senaste året – dubbelt så mycket som den allmänna kostnadsutvecklingen. 

– Tyvärr finns det risk att stigande elpriser kommer driva upp kostnaderna ytterligare, eftersom de andra nyttorna också är beroende av el för sin verksamhet. Hur mycket kostnaderna kommer öka framöver varierar beroende på hur energiintensiva verksamheterna är. Och bolag som producerar kraftvärme kommer själva ha möjlighet att sälja producerad el till högre pris, säger Mari-Louise Persson, ordförande för Nils Holgerssongruppen i pressmeddelandet.

Läs hela pressmeddelandet från Riksbyggen här.
 

Skapad 17 november 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Ekonomi