
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Om mäklaren fått kännedom om att köparen har så dålig ekonomi att köparen inte kan förväntas fullfölja köpet är mäklaren skyldig att informera säljaren om detta. Däremot föreligger ingen skyldighet för mäklaren att självmant undersöka köparens ekonomi.
Låneklausul
Mäklaren är skyldig att medverka till att parterna träffar överenskommelse i frågor som uppkommer i samband med överlåtelsen. Skyldigheten innebär bland annat att mäklaren ska ta upp frågan om återgångsvillkor av olika slag, däribland så kallade ”låneklausuler”. En låneklausul innebär att köparen inom stipulerad tid ska vidta åtgärder för att ordna finansiering av köpet, om lån inte beviljas har köparen rätt att begära köpets återgång.
Om köparen ska finansiera köpet genom att uppta eller överta lån är mäklaren enligt huvudregeln skyldig att verka för en låneklausul. Avsteg från huvudregeln kan enligt Högsta domstolen ske endast om det är ”praktiskt taget uteslutet” att köparen inte ska få lån. I sak kan det exempelvis innebära att köparen ska ha ett skriftligt lånelöfte från banken som inte innehåller något villkor om att köparen ska sälja sin egen bostad för att lånet ska beviljas. Lånelöften helt utan villkor är väldigt sällsynt förekommande.
Handfasta råd angående lånevillkor:
- Mäklaren ska förvissa sig om köparens finansiering och hur eventuellt lånelöfte ser ut.
- Om lånelöftet är villkorat ska mäklaren verka för överenskommelse om lånevillkor.
- Om parterna inte vill införa ett lånevillkor ska en särskild klausul införas i köpekontraktet som upplyser om vad som sker om köparen inte beviljas lån. Sådana klausuler finns som tillägg till de branschgemensamma avtalen.
Villkor om egen försäljning
En annan fråga som mäklaren bör ta upp är om köpet behöver villkoras av att köparen ska få sin egen bostad såld. Sådana klausuler finns som tillägg till de branschgemensamma avtalen. Vi på Mäklarsamfundets juristavdelning kan vara behjälpliga med att utforma andra varianter av dylika klausuler för att anpassa dem efter den situation som föreligger i det enskilda fallet.
Utformning av klausuler
Avslutningsvis vill vi passa på att påminna om vikten av att klausuler utformas så att de avspeglar parternas avsikt samt att de utformas på ett tydligt sätt så att inte tvist uppstår om klausulens innebörd. Återgångsklausuler ska innehålla rimliga tidsfrister och tydliga anvisningar till part hur denne ska agera om det blir aktuellt att begära återgång. Anvisningarna ska omfatta på vilket sätt begäran ska framställas (t.ex. skriftligt) och till vem begäran ska överlämnas (t.ex. till säljaren med kopia för kännedom till mäklaren). Även andra förutsättningar eller formkrav som omfattas av parternas överenskommelse ska framgå av klausulen så att onödiga tvister kan undvikas.
Johanna Stampe
Bitr. förbundsjurist
/ Juridik 23 februari 2023 I samband med att en fastighet eller bostadsrätt överlåts kan ett samtycke krävas från säljarens make/-a eller sambo. Huruvida ett samtycke krävs beror till…
/ Konsument 5 oktober 2022 Efter pandemins prisrally har bostadspriserna fallit tillbaka en tid. Många undrar hur det påverkar dem och hur de ska tänka för att förverkliga sin…
/ Konsument 5 oktober 2022 När priserna sjunker kan det vara svårt att veta hur man ska tänka som köpare. Med den här checklistan blir du bättre förberedd för att förverkliga din…
/ Konsument 5 oktober 2022 Den senaste tiden har bostadspriserna fallit i stora delar av landet. Många som står inför ett bostadsbyte känner oro. Hur ska man tänka och agera i nuläget?
/ Bransch 7 oktober 2021 Med syftet att bidra till mer informerade bostadsköpare och -säljare under den största affären i livet har bokförlaget Max Ström i samarbete med Hemnet och en…
/ Bransch 25 mars 2021 Allt fler 18-25-åringar sparar till den första bostaden och fler unga kvinnor sparar än unga män, det enligt en Novus-undersökning genomförd på uppdrag av…
/ Juridik 26 november 2020 Mäklarsamfundets jurister får ofta frågor från mäklare som avser hantering av budgivningen. Brister i hanteringen av budgivningen är också en vanligt…
/ Bransch 3 september 2020 Två statistiker och nationalekonomer skrev nyligen på Svenska Dagbladets debattsidor och varnade för att oseriösa bud, utan köpintention eller köpkraft,…
/ Bransch 17 juni 2020 En ovanlig sommar står för dörren. Vi frågade stylisten Anna Bergermark Lindeman vilka inredningstrender som går hem i dessa tider.
/ Bransch 23 april 2020 I EFN Kvadrat tipsar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vd Marcus Svanberg om bästa knepen för en lyckad affär när få bostäder säljs.
/ Bransch 6 september 2019 Den senaste Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån visar att säljarna har övertaget på bostadsmarknaden i Sverige för första gången på två år.
/ Bransch 2 maj 2019 Trots att klimatfrågorna ständigt är på agendan tycks det ännu inte ha gjort avtryck i livets viktigaste affär. I en ny medlemsundersökning från Mäklarsamfundet…
/ Bransch 2 maj 2019 Blir bostaden mer än tio veckor försenad så har köparen rätt att häva förhandsavtalet. Den bedömningen gör Nacka Tingsrätt i en ny dom.
/ Press/Opinion 21 mars 2019 Vi har så sakta börjat vänja oss vid en lugnare marknad utan dramatiska prisrörelser. Snart drar fritidshusmarknaden igång på allvar. Vilka trender och…
/ Bransch 7 mars 2019 Förslagen från utredningen om stärkt konsumentskydd på bostadsrättsmarknaden har lagts i malpåse. I väntan på lagstiftaren går istället flera branschaktörer…
/ Bransch 22 februari 2019 Nu går det att skicka in uppgifter om en bostadsförsäljning till Skatteverket direkt efter försäljningen. Tjänsten fungerar för försäljningar som har skett från…
/ Press/Opinion 7 februari 2019 I förra nyhetsbrevet tipsade Mäklarsamfundets kundvägledare om vad du som mäklare ska tänka på när det gäller köparens finansiering vid förmedling i små…
/ Bransch 1 november 2018 Välkommen till denna ljudisolerade och dammiga krypta, skapt i tidig gotisk stil och nära till både gravgårdar och dunkla skogar. Med glödlampor som sätts igång…
/ Bransch 25 oktober 2018 Skatteverket utvecklar och förenklar nu deklarationsprocessen för bostadsförsäljning. Att hjälpa kunden deklarera sin bostadsförsäljning ingår inte i…
/ Konsument 8 februari 2018 Majoriteten av svenskarna tror att homestyling höjer slutpriset med 5 procent eller mer vid en bostadsförsäljning, visar en ny Sifo-undersökning som gjorts på…
/ Bransch 7 december 2017 Under de senaste åren har bostadspriserna stigit och många säljare har kunnat räkna hem en vinst på försäljningen. Men vad händer om man måste sälja sin…
/ Juridik 7 april 2016 Om du läser den här texten är du troligen intresserad av bostadsrättsfrågor, förmodligen känner du också till att det nästan inte finns något skrivet om just…
/ Bransch 25 februari 2016 Igår kontaktades Mäklarsamfundet av en medlem som fått information om att banken SEB tagit fram nya riktlinjer som skulle innebära att bostadsrättsföreningar…
/ Bransch 20 augusti 2015 Det har blivit vanligare med bränder som startar i elsystemen i villor och fritidshus. Brandkåren har de senaste tio åren gjort fler utryckningar, och…
/ Konsument 16 april 2015 I Sverige får cirka 1,2 miljoner permanentboende och ungefär lika många fritidsboende sitt dricksvatten från egna brunnar. Livsmedelsverket har tagit fram två…
/ Bransch 5 mars 2015 Förorenade fastigheter eller områden kan innebära miljö- och hälsorisker, men också ansvar och kostnader. Vad har fastighetsmäklaren för ansvar vid förmedling…