Nyhet Konsument 8 februari 2018

4 av 5 svenskar: Homestyling höjer slutpriset

Majoriteten av svenskarna tror att homestyling höjer slutpriset med 5 procent eller mer vid en bostadsförsäljning, visar en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Men 65 procent av svenskarna anser sig ha bristande kunskaper i att styla bostaden.

<< Tillbaka till nyhetsbrevet

– Att med enkla medel göra bostaden mer attraktiv för visningsbesökarna är en särskilt bra investering nu när marknaden är mer avvaktande. Detaljerna kan vara helt avgörande för att köpare och säljare ska kunna mötas och göra en bostadsaffär som båda känner sig nöjda med, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I undersökningen uppger 79 procent av de tillfrågade att de tror att styling av bostaden skulle höja bostadens slutpris med 5 procent eller mer. 34 procent av dessa tror att styling höjer slutpriset med 10 procent.

Men 74 procent av de tillfrågade männen och 56 procent av kvinnorna uppger att de är dåliga på homestyling. Totalt uppger 65 procent av svenskarna att de har bristande kunskaper i att styla bostaden.

Anna Wallin är homestyling-expert och ger här fem tips för att styla bostaden inför försäljning:

1. Snygga upp. För mycket saker på en visning kan ge ett rörigt intryck. Försök att minimera antalet möbler och prylar utan att se alltför tomt ut. Måla över eventuella avskavningar, spika fast lister och se till att bostaden är ordentligt städad.

2. Var neutral. På en visning är det viktigt att så många som möjligt ska kunna känna sig hemma i din bostad. Alla har vi olika stilar och inredningsfavoriter. Därför är det bra att ge en neutral känsla. Använd exempelvis vitt, grått, svart och beigt framför mer gälla färger.

3. Lys upp på rätt ställen. Genom många och svagare lampor får bostaden ett mysigare intryck utan att kännas murrigt. I sovrum och vardagsrum kan belysningen vara svagare än i exempelvis kök och hall.

4. Tänk på första intrycket. I hallen kan det vara bra att lägga lite extra krut. Tänd några ljus och ställ fram gröna växter om det passar. Med en välkomnande hall får visningsbesökaren en bra första känsla som han eller hon tar med sig in i resten av bostaden.

5. Glöm bullar och paprikor. Det är hög tid att avliva myten om att kanelbullsdoft eller badkaret fullt av paprikor skulle få spekulanterna att lägga ett extra bud på din bostad. Var dock vaksam på andra lukter. Vädra ut och se till att städa kyl, frys och andra förvaringsutrymmen – dessa kommer garanterat att öppnas under visningen.

Läs mer om Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings undersökning här.

Caroline Berg
Redaktör

Skapad 8 februari 2018
Uppdaterad 22 mars 2023
Köpa och sälja