Jonas Rosén
Nyhet Konsument 5 oktober 2022

Tre råd för en långsiktigt bra bostadsaffär

Efter pandemins prisrally har bostadspriserna fallit tillbaka en tid. Många undrar hur det påverkar dem och hur de ska tänka för att förverkliga sin bostadsdröm. Här är expertens råd för en långsiktigt bra bostadsaffär.

När priserna faller efter en lång tid av prisökningar ställer sig många frågan hur de ska agera. Är det rätt tid att köpa större? Borde jag vänta med att köpa? Med rätt fokus och rätt förberedelser kan fler uppfylla sin bostadsdröm. Jonas Rosén, vd för Mäklarsamfundet, har receptet för en långsiktigt bra bostadsaffär. 

– Förutsättningarna är givetvis olika beroende på livssituation och ekonomi, men det finns några enkla regler som alla bör följa, oavsett var man börjar sin bostadsresa, säger Jonas Rosén. 

1.    Köp med sikte på framtiden
Den som bor en längre tid i sitt boende behöver sällan oroa sig över prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Risken minskar ju mer långsiktig du är. Som bostadsköpare ska du tänka framåt och ställa dig frågan hur bostaden du vill köpa står sig om till exempel familjen växer eller om du byter jobb. Stresstesta också för högre boendeutgifter än idag, till exempel räntekostnader, uppvärmning och el. 

2.    Vänta inte om du hittar rätt
När priserna faller får köpare ofta orealistiska förväntningar. Några tror att rean är större än vad marknaden faktiskt är villig att ge. Andra vill vänta för att se om priserna inte faller ännu mer. Då är risken inte bara att bostaden man vill ha går en ur händerna. Värdet på bostaden som ska säljas sjunker också, och kanske även värdet på sparkapital som ska användas i affären..   

3.    Undersök med rätt förväntan
Köparens undersökningsplikt är långtgående och omfattar i princip allt som går att upptäcka vid en undersökning. Ska du köpa bostadsrätt så är det viktigare än någonsin att ha koll på föreningens ekonomi och sådant som tomträttsavtal.Tänk också på vad du kan förvänta dig av bostaden. Är till exempel vitvarorna över tio år gamla vid ditt köp så behöver de nog bytas ut i en nära framtid.   
 

Skapad 5 oktober 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Köpa och sälja