Jonas Rosén
Nyhet Konsument 5 oktober 2022

Hur ska du agera på en osäker bostadsmarknad? Expertens bästa råd

Den senaste tiden har bostadspriserna fallit i stora delar av landet. Många som står inför ett bostadsbyte känner oro. Hur ska man tänka och agera i nuläget?

Att fastighetsmäklaren alltid tycker det är läge att sälja eller köpa kanske inte förvånar? Men, det finns anledning att lyssna. Det är nämligen sant.Hur ska man då tänka om man behöver göra en bostadsaffär? Jonas Rosén är vd på Mäklarsamfundet, bransch- och medlemsorganisationen för fastighetsmäklare. 

– Mitt bästa råd är att ha is i magen och låta de långsiktiga behoven styra. Med bostadsaffärens gyllene regler kan man hantera mycket av den risk och oro som kan uppstå i en stillastående eller fallande marknad, säger Jonas Rosén.      

Här är tre gyllene regler för den oroliga bostadskonsumenten:

1.    Utgå från behov - inte begär
För den som bor långsiktigt i sitt boende spelar prisutvecklingen mindre roll, eftersom amorteringar och inflation över tid hyvlar ned bolånet. Du behöver veta vad som krävs för att kunna bo kvar länge. Tänk på var bostaden är belägen, storlek och andra kvaliteter. 

2.    Köp och sälj i samma marknad
Den som köper och säljer i samma period undviker som regel stora prisförändringar. Det minskar den privatekonomiska risken. I en avvaktande marknad ger det störst trygghet att sälja först. Då vet du vad du har att röra dig med inför ditt köp. 

3.    Låt inflationen jobba för dig, inte mot dig! 
Visst gör inflationen hål i plånboken, men den gör det samtidigt väldigt gynnsamt att låna för bostadsköp. Realränta är ett svårt ord som är väl värt att lägga på minnet. Enkelt uttryckt är det den faktiska räntan minus inflationen. Om den är negativ, vilket den är i nuläget, fungerar det som en gaspedal på amorteringar.
 

Skapad 5 oktober 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Köpa och sälja