
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
En fastighetsmäklare har åtagit sig och utfört ett värderingsuppdrag åt en kollega som har bedömts vara honom närstående. Fastighetsmäklaren har därigenom befunnits ha agerat i strid med god fastighetsmäklarsed och därför erhållit en varning.
Fastighetsmäklarinspektionens beslut
Fastighetsmäklarinspektionen konstaterar i sitt beslut att fastighetsmäklaren hade utfört en värdering åt en mäklarkollega som arbetade under samma varumärke och i samma stad och att de, mot bakgrund av stadgandet i 3 kap. 7 § första stycket fastighetsmäklarlagen var att betrakta som närstående till varandra. De arbetade emellertid inte i samma stad men jag utelämnar den diskussionen i denna framställning till förmån för en annan. Jag anser att ett utelämnande av den frågan inte skadar syftet med artikeln.
Bestämmelsen och dess syfte
I 3 kap. 7 § första stycket fastighetsmäklarlagen anges att en fastighetsmäklare inte får förmedla en fastighet till eller från en annan fastighetsmäklare som bedriver verksamhet i samma fastighetsmäklarföretag eller i ett fastighetsmäklarföretag som har nära anknytning till det förstnämnda fastighetsmäklarföretaget.
Fastighetsmäklarinspektionen utrycker i sitt beslut bland annat följande.
[…] Mäklarens roll som opartisk mellanman och kravet på att iaktta god fastighetsmäklarsed gäller i alla de fall mäklaren uppträder i sin yrkesroll, även när det inte finns en koppling till ett förmedlingsuppdrag [...]
Uttalandet, som tar sikte på bestämmelsen i 3 kap. 1 § fastighetsmäklarlagen i vilken det anges att en fastighetsmäklare ska utföra sitt uppdrag omsorgsfullt och i allt iaktta god fastighetsmäklarsed, är inte på något sätt att betrakta som kontroversiellt.
Till stöd för sin bedömning hänvisade inspektionen till Högsta förvaltningsdomstolen dom den 20 september 2018 mål nr 1293-17 där domstolen anger att
[…] Syftet med förbudet mot närståendeförmedling är att mäklarens ställning som opartisk mellanman inte ska rubbas. Samma argument som motiverar förbudet mot närståendeförmedling kan åberopas för att en mäklare inte heller bör åta sig andra uppdrag som någon närstående har intresse i […]
Domen gällde ett skrivuppdrag. Möjligen kan inspektionen vid sin bedömning ha tolkat följande uttalande från HFD som att förbudet mot närståendeförmedling även träffar värderingsuppdrag som en fastighetsmäklare åtar sig.
[…] Av det anförda följer enligt Högsta förvaltningsdomstolens mening att en fastighetsmäklare ska iaktta kravet på god fastighetsmäklarsed när denne inom ramen för sin yrkesverksamhet utför t.ex. ett skrivuppdrag eller ett värderingsuppdrag (min kursivering) även om uppdraget i fråga saknar samband med ett förmedlingsuppdrag […].
Det domstolen hänvisar till är emellertid inte 3 kap. 7 § fastighetsmäklarlagen utan till den så kallade generalklausulen i 3 kap. 1 § samma lag.
Värderingsuppdrag och opartiskheten
I korthet är syftet med förbudet mot närståendeförmedling alltså att fastighetsmäklarens ställning som opartisk mellanman inte ska rubbas. Vad gäller förmedlingsuppdrag och skrivuppdrag har fastighetsmäklare alltid två parter att förhålla sig till, nämligen säljare och köpare.
För att en fastighetsmäklares ställning som opartisk mellanman ska kunna rubbas över huvud taget krävs, enligt min uppfattning, att det rent faktiskt finns åtminstone två parter att förhålla sig opartisk till. Detta saknas ju normalt vid värderingsuppdrag och under alla omständigheter i det uppdrag som fastighetsmäklaren i ärendet åtog sig och fullgjorde.
Avslutande kommentarer
Inspektionens beslut har överklagats till förvaltningsrätten varför vi ännu inte kan skönja något ljus i tunneln om man får uttrycka det så. Det kommer att finnas anledning till att återkomma med besked om det är otillåtet respektive tillåtet att utföra en värdering till en närstående.
Diego Ortíz del Gaiso
Förbundsjurist Mäklarsamfundet
/ Juridik 13 februari 2025 Det finns anledning att vara särskilt uppmärksam i samband med överlåtelse av en bostadsrätt när det gäller innehavarens tillgång till annat än själva bostaden…
/ Juridik 29 januari 2025 I november 2024 beslutade Riksrevisionen att inleda en granskning av statens insatser för en trygg bostadsaffär. Riksrevisionen har som en central uppgift att…
/ Juridik 16 januari 2025 Den frågan dyker upp allt oftare från fastighetsmäklare till våra jurister. Tyvärr är frågan inte helt enkel att besvara. Penningtvättslagen är även här som på…
/ Medlem 15 januari 2025 Är du nyfiken på vår utbildningsserie Senaste nytt från FMI och FRN? Ta del av ett försinpelat avsnitt och upplev hur vi kan stötta dig i din mäklarvardag.
/ Juridik 12 december 2024 Strandskyddet syftar till att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och bevara goda livsvillkor för djur- och…
/ Juridik 28 november 2024 I ett nyligen avgjort ärende från FRN bedöms en mäklare skadeståndsskyldig gentemot en köpare. Anledningen var att mäklaren i objektbeskrivningen (godkänd av…
/ Press/Opinion 28 november 2024 Det har aldrig varit enklare att värdera sin bostad med hjälp av en AVM-tjänst (Automated Valuation Model). Flera kostnadsfria, automatiserade…
/ Juridik 14 november 2024 Drönare har blivit alltmer populärt att använda bland mäklare för att inhämta material till marknadsföringen av bostäder. Eftersom bild- och videoupptagningen…
/ Juridik 17 oktober 2024 Radon är något som inte syns, hörs, luktar eller känns men kan finnas i bostäder och utgöra en hälsorisk. Hur kan radon upptäckas och åtgärdas? Vem ansvarar för…
/ Juridik 19 september 2024 Efter ett antal beslut från FMI och flera domar från förvaltningsrätten kan det konstateras att skrivuppdrag, delvis ur ett penningtvättsperspektiv, kan anses…
/ Juridik 4 september 2024 En statlig utredning föreslår att fastighetsöverlåtelser med digitala överlåtelsehandlingar och digitala signaturer snart ska kunna bli verklighet, vilket vi…
/ Juridik 1 maj 2024 Trots att äktenskapet upplöstes för över 30 år sedan ansåg Högsta domstolen att den tidigare makan fortfarande behövde samtycka till överlåtelsen.
/ Juridik 3 april 2024 Högsta domstolen har nyligen prövat frågan om ett överklagande inkommit i rätt tid när överklagandet lämnades in via e-post och fastnade i ett filter för…
/ Juridik 21 mars 2024 Våren lyser ännu med sin frånvaro – och kanske kan det verka som en god idé att använda sig av bilder från ett tidigare förmedlingsuppdrag där fjolårets vackra…
/ Juridik / Medlem 22 februari 2024 Mäklarsamfundet har gjort en kollektiv upphandling av en ansvarsförsäkring, som samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet kan välja att anslutas till. Från…
/ Juridik 24 januari 2024 Att som fastighetsmäklare få en anmälan till Fastighetsmäklarinspektionen eller en reklamation med ett skadeståndsanspråk är aldrig roligt. Även om…
/ Juridik 5 oktober 2023 Oklara tomtgränser kan dels ge upphov till frågor om man i efterhand verkligen köpt det man trott sig köpt, dels om byggnader eventuellt står placerade utanför…
/ Juridik 1 juni 2023 Vi får i dagsläget fortsatt många frågor om försäljningsvillkor och på senare tid har den sista delen av vår standardskrivning, den som tar sikte på den s.k.…
/ Bransch 4 maj 2023 Frågan om bankvärderingar är alltid aktuell. Visste du att mäklarorganisationerna och bankerna, genom Svenska Bankföreningen, kommit överens om att en sådan…
/ Juridik 23 mars 2023 En vanlig orsak till att tvist uppstår mellan köpare och säljare är oklarheter kring överenskommelser som träffats mellan parterna. Av det skälet är det viktigt…
/ Press/Opinion 23 februari 2023 Har du slitit ditt hår över de långa handläggningstiderna för spridningstillstånd? Då är du inte ensam, varken i din bransch eller i andra branscher. Under…
/ Juridik 23 februari 2023 I samband med att en fastighet eller bostadsrätt överlåts kan ett samtycke krävas från säljarens make/-a eller sambo. Huruvida ett samtycke krävs beror till…
/ Juridik 1 december 2022 Regeringens flaggning för elprisstöd har väckt stor uppmärksamhet i media och fram till relativt nyligen var det oklart såväl i vilken omfattning stödet skulle…
/ Juridik 25 augusti 2022 Riksdagen har den 16 juni 2022 klubbat igenom en proposition med förslag på ändringar i bostadsrättslagen som får konsekvenser inte bara för er…
/ Juridik 20 maj 2022 På juristavdelningen tar vi emot åtskilliga tusentals telefonsamtal varje år från er medlemmar. Under 2021 besvarade vi över 13 000 frågor. En del av dessa är…
/ Juridik 24 februari 2022 På senare tid har det varit många frågor om närstående eftersom kretsen av närstående utökades i och med att nya fastighetsmäklarlagen (2021:516) trädde i kraft…
/ Juridik 16 december 2021 Vi befinner oss återigen vid den tid på året då många reflekterar över det år som har gått och funderar över vad som väntar runt hörnet. 2021 har varit minst…
/ Juridik 18 november 2021 Mäklare får inte förmedla till eller ifrån någon som är närstående till mäklaren. Att kretsen för vilka som anses vara närstående har utvidgats i och med nya…
/ Bransch 7 oktober 2021 Som vi tidigare berättat i nyhetsbrevet trädde nya riktlinjer för banker och bolåneinstituts kreditprocesser i kraft i somras. Nu ställs hårdare krav på…
/ Juridik 7 oktober 2021 Med anledning av den nya praxis som tillkommit om hur stämpelskatten ska beräknas på fastigheter som saknar taxeringsvärde och de uppdateringar som skett i era…
/ Bransch 17 juni 2021 Det är lätt att filma för mycket, men om du följer några enkla tumregler så slipper du ansöka om spridningstillstånd.
/ Bransch 20 maj 2021 Mäklarsamfundet följer upp förra nyhetsbrevets informationstext om de nya riktlinjerna från EBA, som bland annat kommer att innebära fler värderingsuppdrag för…
/ Juridik 20 maj 2021 Från och med den 1 juli 2021 föreslås den nya fastighetsmäklarlagen att träda i kraft. Två förändringar som sker i den nya lagen är att uppdrags- och…
/ Bransch 6 maj 2021 Snart börjar nya riktlinjer från den europeiska bankmyndigheten EBA att gälla. Från och med den 30 juni kommer det att ställas högre krav på kreditgivares…
/ Juridik 22 april 2021 En het fråga de senaste åren har varit tolkningen av förhandsavtal. Det har pågått flera tvister om bland annat hur begreppet ”beräknad tid för upplåtelse” ska…
/ Bransch 28 januari 2021 Alltför ofta uppstår tvister mellan en anställd fastighetsmäklare och dennes arbetsgivare i samband med att mäklarens anställning upphör. Till de många frågor…
/ Bransch 26 november 2020 Film och bilder tagna med hjälp av drönare är idag ett vanligt inslag vid förmedling av fastigheter. Från och med 1 januari 2021 börjar ett nytt EU-gemensamt…
/ Juridik 17 september 2020 Det är inte ovanligt att en fastighet som ges i gåva eller testamenteras förenas med förbehåll. Ett sådant villkor kan till exempel vara att en fastighet ska…
/ Juridik 20 maj 2020 En ägare kan vilja genomföra en värdering inför en eventuell försäljning, men även inför en kommande separation eller t.ex. i syfte att förhandla om sina lån.…
/ Juridik 7 maj 2020 Med anledning av coronaviruset och den rådande situationen i världen har juristerna på Mäklarsamfundet märkt av en viss ökning av frågor avseende hur en…
/ Bransch 23 april 2020 Svenska institutet för standarder (Sis) har för första gången sedan 1978 uppdaterat och reviderat sin standard för areamätning.
/ Juridik 8 april 2020 Med några års mellanrum flyter frågan om köparmäklare upp till ytan och det är i princip samma frågeställningar som aktualiseras varje gång. Dels handlar det om…
/ Juridik 30 oktober 2019 Rubriken till trots är det här ingen filmrecension. Avsikten är istället att kort sagt uppmärksamma dig på ett scenario där din förmedlingstjänst kan bli…
/ Juridik 3 oktober 2019 Enligt fastighetsmäklarlagen är det förbjudet för en mäklare att syssla med handel av fastigheter. Det är inte bara handel med fastigheter som omfattas av…
/ Juridik 6 september 2019 Du som ringt till Mäklarsamfundets juristavdelning med en arbetsrättslig fråga känner säkert till att vi har som policy att vi inte lämnar rådgivning i…
/ Juridik 21 mars 2019 En fråga som dyker upp med jämna mellanrum är den om mäklarnas återanvändning av bilder som tagits i samband med en tidigare förmedling. Det finns ett antal…
/ Juridik 10 januari 2019 Det förekommer att köpare önskar en förlängning av den frist för begäran om återgång som parterna avtalat i ett köpekontrakt. I denna situation är det naturligt…
/ Juridik 9 november 2018 Av 20 § fastighetsmäklarlagen (FML) följer att du som mäklare är skyldig att upprätta en anbudsförteckning. En sådan ska lämnas ut till uppdragsgivaren när…
/ Juridik 30 augusti 2018 Det förekommer att ett och samma objekt läggs ut till försäljning fler gånger än en, innan detsamma slutligen säljs. Om samma mäklare behåller…
/ Juridik 23 augusti 2018 Många av samtalen till Mäklarsamfundets jurister rör situationen där mäklaren blivit kontaktad av en köpare eller säljare som förklarat att de inte längre kan…
/ Juridik 19 april 2018 Du bör som fastighetsmäklare, oavsett om du ingår i ett försäkringskollektiv eller inte, ha som regel att se över ditt försäkringsskydd samt ditt behov att…
/ Juridik 1 mars 2018 Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) har vid sammanträdet den 17 januari 2018 meddelat beslut om varning i två olika ärenden som båda rör fråga om brister i…
/ Juridik 22 februari 2018 Kammarrätten i Stockholm har nyligen i en dom beslutat upphäva den varning som en fastighetsmäklare fått av Fastighetmäklarinspektionen för utförandet av ett…
/ Juridik 1 februari 2018 När en bostadsrätt överlåts kan fråga uppkomma med vilken rätt säljaren nyttjar en garage- eller parkeringsplats och om köparen kan ha rätt att överta platsen.
/ Juridik 14 december 2017 Att förmedla en lokal som ska användas som bostad kan i vissa fall vara en utmaning. I denna artikel ger förbundsjurist Fredrik Aldmo några praktiska råd till…
/ Bransch 26 oktober 2017 Tar småhusentreprenören samma ansvar för det nyuppförda huset mot en andrahandsköpare som man skulle haft mot den ursprunglige beställaren?
/ Bransch 5 oktober 2017 Skatterättsnämnden godkänner ”sammanläggning” av vindsförråd respektive garageplats med befintlig bostadsrätt utan kapitalvinstbeskattning för innehavaren.
/ Juridik 14 september 2017
/ Juridik 31 augusti 2017 Vad ska en mäklare tänka på när denne fått i uppdrag att förmedla en obebyggd fastighet? Mäklarsamfundets biträdande förbundsjurist Louise Lundqvist reder ut…
/ Juridik 17 augusti 2017 Vilket ansvar har fastighetsmäklaren? En fråga som tack och lov inte ställs alltför ofta är vem som är ansvarig då egendom försvinner vid visning av den…
/ Juridik 24 maj 2017
/ Juridik 24 maj 2017 Under april månad 2017 har Hovrätten för Västra Sverige meddelat dom i ett mål som visar det önskvärda i att en fastighetsmäklare hela tiden agerar i syfte att…
/ Juridik 16 februari 2017 Som mäklare ska man bistå köpare och säljare med råd och upplysningar i diverse olika situationer. Exempelvis får mäklaren ge säljaren råd vid valet av…
/ Juridik 19 januari 2017 Ett inte helt ovanligt spörsmål i samband med överlåtelse av hus eller lägenhet är att det ”saknas” nycklar. Köparen tycker då att detta utgör ett köprättsligt…
/ Juridik 22 december 2016 HSB lanserade HSB-portalen för ett antal år sedan och många ser fördelar med portalens olika funktioner, även de mäklare som valt att ansluta sig till portalen.…
/ Juridik 24 november 2016 Vid försäljning i samband med skilsmässa händer det att säljarna är oense om hur köpeskillingen ska fördelas. Säljarnas oenighet beror ofta på att säljarna äger…
/ Juridik 10 november 2016 I samband med förmedlingar av fastigheter kan det ibland uppkomma situationer där frågan om transportköp aktualiseras. Poängen med transportköp är dels att man…
/ Juridik 1 september 2016 En fastighet bildades vid avstyckning 1981. Ett köpekontrakt lades till grund för avstyckningen och i kontraktet skapades en servitutsrättighet för den äldre…
/ Bransch 1 september 2016 Är det lagligt att sätta upp skyltar hur som helst? Inför höstens stora visningshelger kan det vara bra att ha koll på vad som gäller - och vad som kan hända om…
/ Juridik 16 juni 2016 En mäklare har meddelats en varning av Fastighetsmäklarinspektionen för att mäklaren inte anmält till inspektionen att en närstående köpt en fastighet som…
/ Juridik 16 juni 2016 I en anmälan till FMI har de tidigare säljarna av en fastighet riktat kritik mot fastighetsmäklaren i anledning av en senare förmedling av samma fastighet. Vid…
/ Juridik 19 maj 2016 En man som marknadsförde visningsresor för nyproducerade bostäder i Thailand har av hovrätten dömts för s.k. svartmäkleri.
/ Juridik 19 maj 2016 Högsta Förvaltningsdomstolen har nyligen beviljat en mäklare prövningstillstånd i kammarrätten ang. ett mål där mäklaren fick en varning då hon åtagit sig ett…
/ Juridik 19 maj 2016 Högsta domstolen har nu prövat en tvist mellan köpare och säljare som rör ett kedjehus med enstegstätad fasad. Köparna ansågs inte ha rätt till något…
/ Juridik 7 april 2016 Mäklarsamfundets jurister får ofta frågor som rör tolkningen av bestämmelsen om närståendeförmedling. Den vanligaste situationen är att en mäklare önskar anlita…
/ Juridik 28 januari 2016 Trivselhöjande eldstäder är oftast tacksamma säljargument men kan ge brännande eftersmak och en trasig värmepanna kan bli en kalldusch för köparen. Vi tittar…
/ Juridik 10 december 2015 Svea hovrätt har dömt i en tvist mellan säljare och köpare angående värdeminskning av fastighet p.g.a. ombyggnation på grannfastighet. Köparen nekades…
/ Juridik 12 november 2015 FMI har nyligen prövat två fall där mäklare haft så kallade skrivuppdrag avseende objekt som sålts till köpare som var närstående mäklarna. FMI har genom att…
/ Juridik 28 maj 2015 När en fastighetsmäklare förmedlar ett objekt där säljare eller köpare har skyddad identitet uppkommer ofta frågor om hur mäklaren bör hantera den skyddades…
/ Bransch 19 mars 2015 Strandnära bostadsfastigheter är eftertraktade, men vad får och får man inte göra på fastigheter inom strandskyddat område? Strandskyddsdelegationen arbetar med…
/ Juridik 3 december 2012 Den 1 mars 2010, upphörde hyresförvärvslagen att gälla. Det innebär att från och med inskrivningsdagen 1 mars 2010 ska förvärv av hyresfastigheter som skett…
/ Juridik 25 november 2012 Julen närmar sig och med den olika typer av julmarknader, julskyltning och andra säsongsevenemang. Från Mäklarsamfundets sida vill vi passa på att påminna om…
/ Juridik 14 januari 2011 I ett nyligen avgjort ärende från Hyresnämnden i Stockholm, ärende nr 5543-10, har hyresnämnden konstaterat att det är tillåtet med hyresvillkor som förbjuder…