Nyhet Juridik 25 november 2012

Julevenemang med lotterier och dylikt

Julen närmar sig och med den olika typer av julmarknader, julskyltning och andra säsongsevenemang. Från Mäklarsamfundets sida vill vi passa på att påminna om att vissa aktiviteter, såsom lotterier, gissningslekar och liknande kan vara tillståndspliktiga.

I juridisk bemärkelse är många spelformer lotterier. Till lotterier hör till exempel lottning, gissning, vadhållning, marknads- och tivolinöjen samt bingospel, automatspel, roulettespel, tärningsspel, kortspel och liknande.  För att räknas som ett lotteri måste en eller flera deltagare kunna få en vinst till ett högre värde än vad de övriga deltagarna kan få. Det är slumpen som avgör vem som vinner. Lotterier kan anordnas i med såväl fysiska lotter, som lottlösa lotterier och lotterier via Internet och mobiltelefon.

Som riktlinje kan sägas att ett arrangemang som avgörs med slumpens hjälp är att betrakta som ett lotteri. Exempel på detta;
- lottning, om man med lottning får fram vinnaren
- gissningar av olika slag, till exempel när en viss händelse ska inträffa, hur många ärtor det är i burken eller hur mycket grisen väger.

 

För att anordna lotterier krävs tillstånd

Tillstånd ges som regel endast till ideella föreningar och inte till företag. Således kan ni som mäklare inte anordna lotterier. Vad man istället kan göra är att anordna en tävling, vilket inte kräver tillstånd. En tävling kännetecknas i detta avseende av att de som deltar bidrar med en godtagbar motprestation till vad man kan vinna. Typexemplet är sloganstävlingar eller motiveringar till varför just en viss person ska vinna ett pris.

Mer information om lotterier hittar du på Lotteriinspektionens hemsida, www.lotteriinspektionen.se

Skapad 25 november 2012
Uppdaterad 28 mars 2023
Juridik