Bankerna sänker KALP-räntorna
Nyhet Press/Opinion 3 juni 2021

Äntligen sänker bankerna KALP-räntorna

Efter många år av skarp kritik har nu flera banker gått ut med att de sänker räntorna i deras Kvar-Att-Leva-På-kalkyler (KALP-kalkyler).

Trots att räntorna varit låga under en längre tid så har bankerna fortsatt räknat med hypotetiska räntor som, tillsammans med amorteringskrav, krävt att hushållen ska kunna betala upp till 10 procents ränta. Förhoppningsvis kan denna sänkning av kalkylräntorna hjälpa många förstagångsköpare att stiga in på bostadsmarknaden. 

För att beviljas ett bostadslån gör bankerna först ett stress-test av vad din ekonomi skulle kunna klara av om räntan skulle stiga. Det är i grunden klokt, men många aktörer har riktat skarp kritik mot att de så kallade KALP-kalkylerna (Kvar Att Leva På-kalkyler) räknat med onödigt höga räntor, vilket fått som följd att många har stängts ute från bostadsmarknaden. 

Trots att snitträntan på bolån varit stabilt under 2 procent under en längre tid har bankerna envisats med att i kreditbedömningen räknat med höga hypotetiska räntor på runt sju procent. Tillsammans med amorteringskrav på upp till 3 procent innebär det att många bostadsköpare tvingats ha en ekonomi som behöver klara av att betala 10 procent av lånet varje år, trots att räntekostnaden för många hushåll varit nere på nästan 1 procent. 

De hårda amorteringskraven och den höga kalkylräntan har kritiserats, bland annat av Mäklarsamfundet, och nu har flera storbanker valt att försiktigt sänka deras kalkylräntor med 1,5 till 0,5 procentenheter. I skrivande stund har bl.a. Länsförsäkringar, Skandiabanken, Handelsbanken, Swedbank, SEB och SBAB sänkt sina kalkylräntor. Förändringen kan anses liten, men effekten för de som tidigare nekats lån kan vara stor.

Med lägre kalkylräntor kommer fler unga att få ta ett bostadslån för att få köpa en första bostad. Förhoppningsvis är detta ett första steg för att sänka trösklarna in på den ägda bostadsmarknaden så att fler får möjligheten att förverkliga drömmen om att äga sin bostad.
 

Skapad 3 juni 2021
Uppdaterad 24 februari 2023
Ekonomi