Thomas Petterson
Nyhet Bransch 28 mars 2018

Från Haninge till Costa Blanca

Allt fler svenska mäklare etablerar sig i södra Europa. Thomas Petterson, med bakgrund på Svensk Fastighetsförmedling i Haninge, packade väskorna och tog familjen med sig till norra Costa Blanca, Spanien.

thomas_petterson_300px.jpgEfter 15 år som säljdirektör i tv-spelsbranschen kände Thomas Pettersson att det var dags för nåt nytt och bytte tv-spel mot bostäder och yrket som fastighetsmäklare. Från bostadsmarknaden i Haninge blev nästa steg Spanien. Vi ställde några frågor till Thomas om livet i Spanien och skillnaderna mellan den svenska och den spanska bostadsmarknaden. 

Varför valde ni att bryta upp och testa livet i Spanien?
– Jag fick en bra möjlighet att starta upp Bosatt Fastighetsförmedlings första utlandskontor i ett område som är helt fantastiskt. Klimatet var en bidragande orsak också såklart. En annan stor anledning är helt enkelt att marknaden härnere är i ett spännande skede där många svenskar väljer att flytta ner eller köpa semesterbostad på Norra Costa Blanca.

På vilka sätt skiljer sig marknaden i Spanien kontra Sverige?
– Säljcykeln är lite längre och utbudet är väldigt varierat. I Sverige är man oftast överens med en säljare om prissättningen. Här får man vara lite selektiv på vilka objekt man ska marknadsföra eftersom priserna oftast sätts av säljaren. Av ca 1200 objekt som ligger till salu här i mitt område så jobbar jag med ungefär en fjärdedel där jag tycker att säljarnas krav på priset motsvarar mina egna. De objekt som är felaktigt prissatta är inte värda att marknadsföra och kan ligga till försäljning i flera år. En annan stor skillnad är att det är flera mäklare på samma objekt och lite mer arbete med att hålla sitt utbud uppdaterat.

I Sverige är ju utbildningskraven höga, lagen tydlig och tillsynen stark – hur är det i Spanien?
– Det finns inga krav på utbildning eller titel härnere för att förmedla en fastighet. Därför så är det såklart viktigt att man som köpare väljer en mäklare som inte bara kan området utan också lagarna och processerna som omger ett fastighetsköp. Jag känner att jag kan nyttja mycket av det jag har studerat i Sverige och känner mig trygg i affärerna eftersom jag även har jurister inkopplade i alla mina förmedlingar.

Jobbar du på samma sätt som hemma i Sverige? Vad är annorlunda?
– En röd tråd i Bosattkedjan är nyproduktion. De objekt vi har exklusivt är jag med på under hela projektet, från tomt till färdigt hus. Jag jobbar också mycket mer med köparna härnere. Att verkligen förstå vad en köpare vill ha är en stor faktor för hur man lyckas som mäklare i mitt område. Många är här på plats och letar under en begränsad tid och då gäller det att ha gjort ordentlig research, så att man inte slösar bort tid på fel objekt.

Är konkurrensen tuff? Vad tycker de spanska mäklarna om svenska mäklare som etablerar sig där?
– Konkurrensen är hård med många mäklare på varje objekt. Jag hoppas de spanska mäklarna välkomnar konkurrensen som i slutändan ger fler potentiella kunder. Det är dock inte bara konkurrens utan även samarbeten. Det kan hända att andra mäklare kommer till oss med intressenter och vice versa beroende på om man har exklusiva objekt eller inte.

Den svenska mäklartjänsten är känd för att vara både konsumentsäker och prisvärd. Jag tror också att svenska mäklare ligger i framkant med att bejaka digitaliseringens möjligheter – hur är det med era spanska konkurrenter?
– Eftersom det skiljer så väldigt mycket i kunskap mellan mäklarna härnere så är det givetvis också stora skillnader i hur duktig man är på det digitala. Vissa gör det riktigt bra och andra lite sämre. Det finns heller inget ”Hemnet” i Spanien så var och en har sina egna lösningar med annonsering. Då mäklarna i regel inte har någon ansvarsförsäkring så är det extra viktigt att man som konsument får hjälp med det juridiska.

Skapad 28 mars 2018
Uppdaterad 22 mars 2023
Internationellt