Mäklarsamfundet på NAR-konferensen
Nyhet Bransch 28 november 2019

Vykort från ett soligt San Fransisco – Björns NAR-spaningar

San Fransisco är en spännande plats. Belägen på änden av halvön mellan Stilla havet och San Fransiscobukten ryms både den ikoniska Golden Gate-bron och teknologihimlen Silicon Valley. Att lösningar till framtidens utmaningar ligger och puttrar i stadsbildens miljöer är en så pass stark känsla att den nästan går att ta på. Passande då att världens största mässa för fastighetsmäklare – NAR 2019 Realtor Conference & Expo – hölls just här.

National Association of Realtors håller årligen sina konferenser för världens fastighetsmäklare och det var med stora förhoppningar som jag deltog i min allra första tillställning. Fyra dagar fullspäckade med föreläsningar, utställningar, mingel och tekniska möjligheter för den bransch som vi företräder. Allt ifrån en grundkurs i den amerikanska marknaden (visste ni att hela 65% av amerikanerna äger sin bostad och att marknaden just nu håller på att återhämta sig efter sänkta räntor?) till galor och ingående samtal hanns med. Jag fick dessutom veta att jag var en av hela 20 000 besökare där. 

Som Mäklarsamfundets VD kändes det angeläget att delta för att kunna representera och nätverka men framför allt för att kunna lyssna och ta hem viktiga insikter om vad fastighetsmäklare världen runt håller på med just nu. Visserligen fick jag först något av en chock när NAR-aktiviteterna, såsom galor och och prisutdelningar, var så pass amerikaniserade att nationalsången skulle sjungas, trohetseden sväras, storbildsskärmar tändas och discomusiken pumpas – men det övergick snabbt i belåtenhet när jag fick hålla upp den svenska flaggan under invigningsceremonin. 

Därefter fick jag en snabbkurs i alla de tekniska lösningar som håller på att presenteras. USA är inte bara ett patriotiskt land, det är tydligen också ett väldigt appdrivet land. Att få höra om alla applösningar som seglar på horisonten – och är tänkta att underlätta för fastighetsmäklaren i hans eller hennes arbete – i just San Fransisco kändes väldigt passande. Med namn som Reach, Propy och Curbio kommer man framöver att kunna använda den nyaste blockchaintekniken för att registrera försäljningar, smidigt renovera objektet innan försäljning för ett ökat slutpris och få tillgång till gigantiska stylinglager för den som är sugen på det. Jag fick dessutom ta del av annan kommande teknik, till exempel 360-graderskameror som filmar hela rum på några sekunder med mäklarens mobiltelefon som styrmedel. Något som säkerligen kan komma att bli ett komplement till fotograferingen även här i Sverige inom en snar framtid.

Utöver det här fick jag chansen att tala ingående om fastighetsmäklarens arbetsförhållanden med representanter från ett tiotal länder. Bland annat Polen, Ryssland, Ukraina, Filippinerna, Japan, Italien och Irland – länder som på många sätt, med juristtjänster, utbildningar och etiska koder, arbetar precis som vi. Amerikanerna och deras NAR gör förstås också det, men något som stack ut lite extra var deras Good Neighbour Award, som under tjugo år har premierat och belönat fastighetsmäklare som engagerar sig i välgörande arbete inom den stad eller kommun som de verkar i, som ett sätt att ge tillbaka till samhället.

Det var verkligen ett fyrverkeri av kontaktskapande och omvärldsbevakning som presenterades för mig och jag håller fortfarande på att smälta alla samtal, seminarier och de kontakter som knöts under resan – särskilt mycket av soliga San Fransisco hann jag knappt se, utöver mitt besök på Amoeba Records – en av de få riktiga skivbutiker idag som fortfarande lever och frodas. Självklart hade jag också en monter under en dag för att marknadsföra oss och det är med ett litet leende som jag tänker på hur många som faktiskt har en engelsk version av vår rapport Fakta & Nyckeltal liggandes hemma just nu. 

Björn Wellhagen
VD Mäklarsamfundet
 

Skapad 28 november 2019
Uppdaterad 13 mars 2023
Internationellt