Dubai
Nyhet Bransch 3 november 2022

Ökat intresse för Dubai bland skandinaver

Den spanska marknaden har länge varit en favorit hos svenskarna – men nu expanderar en aktör och öppnar kontor i Dubai. Vi har intervjuat Mike Farhoud från Viking Real Estate som berättar om varför.

Ni öppnar nytt kontor i Dubai. Berätta om det!

Vi är mycket spända över att öppna det nya kontoret som ligger i hjärtat av Business Bay i Dubai. Vi arbetar med flera fastighetsutvecklare av hög kvalitet, som just nu bygger några mycket spännande projekt. Vi har ett fantastiskt team av erfarna fastighetsproffs som har en utmärkt kunskap om Dubai-marknaden, vilket är mycket viktigt. Majoriteten av köparna i staden är internationella och därför är vårt team både flerspråkigt och mångkulturellt.

Hur ser marknaden ut i Dubai?

Marknaden är mycket stark i dagsläget och det finns en otrolig efterfrågan på alla möjliga typer av projekt med ett brett spektrum av priser. Vissa köpare letar efter fritidshus för att kunna avnjuta semestrar och andra köper enbart för investeringar eftersom avkastningen på investeringar i Dubai är utmärkt. Hyressäsongen i Dubai är stark året runt och köpare har möjlighet att välja att ha långtidshyresgäster eller att hyra ut för korttidsuthyrning. 

Efterfrågan är verkligen global eftersom Dubai ligger inom ett kort flygavstånd från en stor andel av världens befolkning vilket gör att det är en utmärkt destination för semestrar och som sådan är hyresmarknaden utmärkt. Dubais regering ger också visum för personer som investerar ett visst belopp i fastigheter och med skattefördelarna i Förenade Arabemiraten har detta bara stärkt efterfrågan över hela världen.

En typisk marknad som svenskar traditionellt sökt sig till utomlands är den spanska – men börjar trycket på Dubai öka bland svenskarna?

Vi ser verkligen ett ökande intresse från den skandinaviska marknaden. Många fastighetsbolag förstår inte den skandinaviska marknaden och har därför inte teamen för att tillhandahålla en kvalitetstjänst. Uppenbarligen är våra rötter skandinaviska, vilket görs tydligt av vårt namn, därför har vi ett team av mäklare som gör det enkelt för svenska kunder att hantera hela processen med att köpa i Dubai på sitt eget språk.

Naturligtvis älskar skandinaverna Spanien och Kanarieöarna och våra kontor där är mycket upptagna nu när vi är inne på vintersäsongen på Kanarieöarna. Dubai har en annan typ av fastigheter och är kanske en mer glamorös marknad. Dubai investerar mycket i turisminfrastruktur och med fantastisk shopping, vackra stränder och nonstop solsken gör efterfrågan på vintersemesterhus och året runt-uthyrning Dubai till en ny föredragen plats för många människor från den skandinaviska marknaden.

Vilken typ av kunder är det som söker sig till Dubai?

Efterfrågan kommer från hela världen och folk köper av flera anledningar. Många företagsägare flyttar sina företag till Dubai även om det bara är ett holdingbolag, på grund av det gynnsamma skattesystemet. Dessa människor köper fritidshus för att tillåta affärsbesök. Andra letar efter ett fritidshus som de kan hyra ut när de inte använder det och många köper rent för investeringar. Kapitaltillväxten är stark på kvalitetsutvecklingen och hyresintäkterna ger också pålitlig avkastning. Detta är utmärkt om kunder med kapital på banken inte får tillräckligt med ränta på sina pengar. Med bankräntor som är så låga söker sig många människor som behöver inkomst från sitt kapital till Dubais fastighetsmarknad.

Vilka sorts objekt letar den genomsnittliga svenska köparen efter?

Jag skulle säga att den genomsnittliga kunden letar efter en lägenhet som ligger i en bra byggnad som har fin utsikt och med gemensamma faciliteter. De flesta fastighetsutvecklare vi har att göra med bygger kvalitetsbyggnader med bra faciliteter där det finns vackra stränder eller simbassänger, gym, spa och andra sportanläggningar som golfbanor och tennisbanor. Att dessutom köpa off-plan ger köparen mycket flexibla betalningsplaner med betalning efter överlåtelse, så det är möjligt att få mycket för pengarna och även att hitta ett enkelt sätt att investera.

Varför söker sig köparna till just Dubai tror du?

Dubai är en otroligt spännande stad. Det verkar inte finnas några gränser för landets kreativitet och naturligtvis är det en mycket rik plats så kvaliteten på allt är i världsklass. Säkerhet är ett huvudförsäljningsargument, brottslighet är nästan obefintlig, människor med familjer behöver inte oroa sig för någonting. Turismsektorn investerar hela tiden i nya saker för att locka turister. Tax free shoppingen är något av det bästa i världen. Vi har några av de mest fantastiska shoppingcentren i världen. Golfbanor likaså, vilket är mycket populärt för skandinaviska golfare och det finns alla typer av restauranger man kan tänka sig. När du lägger till potentialen för bosättning och alla relaterade skattefördelar är det inte en överraskning för oss att den skandinaviska marknaden älskar Dubai och att kärleken växer sig starkare för varje dag.

Hur skiljer sig affären och fastighetsmäklarrollen i Dubai gentemot den gängse svenska bostadsaffären?

Att köpa fastigheter i Dubai är mycket lätt för utländska investerare så att mångfalden av köpare skiljer sig mycket skulle vara en sak. De flesta toppkvalitetsprojekten säljer slut mycket snabbt, långt innan de är färdiga. Dubais lantmäteri har lagt många lager av skydd i systemet för människor som köper off-plan så det som var lite riskabelt för ett decennium sedan är inte det längre. Så kanske är den största skillnaden på Dubai-marknaden den stora försäljningstakten.

Skapad 3 november 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Internationellt