Svenskar klättrar på listan över utländska köpare i Spanien
Nyhet Bransch 1 juni 2022

Svenskar klättrar på listan över utländska köpare i Spanien

Den spanska bostadsmarknaden är het. Under första kvartalet i år såldes fler bostäder än det gjorts sedan 2008, enligt nya officiella siffror från spanska Registradores som registrerar bostadsaffärer. Svenskar är idag den femte största gruppen av utländska köpare.

– Siffrorna bekräftar det vi upplever. Vi har väldigt mycket att göra och marknaden är stekhet, säger Janette Cohen, VD på fastighetsbyrån Bosatt Costa Blanca.

Sedan 2008 har det inte sålts lika många bostäder som under senaste kvartalet. Enligt ny statistik från spanska Registradores de Espana såldes 164 299 bostäder från januari till mars i år. Det motsvarar en kvartalsvis ökning på 14 procent. Madrid, Barcelona och Alicante är provinserna med flest försäljningar.

– Vi ser att trenden fortsätter uppåt även under det andra kvartalet, trots oroligheterna i Europa. Jag tror att utvecklingen till stor del kan förklaras av att Spanien öppnat upp efter pandemin och att samhället återgått till det normala, utan masktvång och andra restriktioner.

Den nya statistiken visar också att svenskar är alltmer aktiva på den spanska bostadsmarknaden. Svenskar klättrar på listan bland utländska köpare och är idag den femte största gruppen. Förra året låg svenskarna på åttonde plats.

– En stor andel av våra kunder är investerare från Sverige. Ju närmare sommaren vi kommer, desto mer märker vi även av en ökad efterfrågan på semesterbostäder, säger Janette Cohen.
 

Skapad 1 juni 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Internationellt