Nyhet Bransch 25 juni 2015

”Jag vill vara med och påverka”

Catharina Lager Sundberg är företagsledaren med drömmar om ett coolt 60-tals hus i Saltsjöbaden och i maj förra året tog hon över rollen som ordförande i Mäklarsamfundets Stockholmskrets.

Den 27 maj hade Stockholmskretsen sitt årsmöte och det var ditt första som ordförande, hur har året som ordförande varit?
– Jätteroligt. Jag har fått fin respons från medlemmar i kretsen och det finns en bra dialog med de andra kretsarna. Under året har vi jobbat med många intressanta frågor såsom Mäklarsamfundets strategiarbete och utbildningsfrågor. Vi lade också en motion om återinförandet av två obligatoriska utbildningstillfällen till årsmötet i Åre i november 2014. Jag tycker att vi behöver höja kunskapsnivån inom yrkeskåren och anseendet för branschen. Det senaste året har vi i Stockholmskretsen anordnat en rad kurser i olika ämnen och alla har varit fullsatta, vilket tyder på att medlemmarna uppskattar det.

I år hade vi även, för första gången, en rookielunch och då var Mäklarsamfundets förbundsjurist Elina Schönnings och Kundombudsman Titti Öhrn med. Jag tycker vi behöver jobba mycket mer med att fånga upp de nya medlemmarna och nyutexaminerade fastighetsmäklare.

Vilket är det största värdet med att engagera sig i en krets och hur ser du på kretsarnas framtid?
– Det största värdet är att man får kontakt med andra i branschen, lär känna mäklare från andra delar i regionen och erfarenhetsutbytet som det innebär. Kretsen är ett bra forum där man får möjlighet att framföra sina åsikter och önskemål i frågor som man brinner för.

Jag tror definitivt att kretsarna behövs och framöver är det viktigt att kretsarna själva jobbar aktivt för att nå nya medlemmar och studenterna.

Hur har det varit att gå från anställd fastighetsmäklare till ägare och företagsledare?
– Det har varit spännande och arbetsamt. Nu får jag möjlighet att jobba med frågor som jag tycker är extra roliga som exempelvis strategifrågor, utbildning och marknadsföring. Jag ville vara med och påverka både hur vi uppfattas som mäklare och hur vi vill uppfattas.

Om du fick säga tre saker som kommer påverka mäklarnas framtid, vilka skulle det vara?
1) Bostadspolitiken, exempelvis om hur mycket som kommer att byggas och om det blir ett amorteringskrav.
2) Medias syn på vår bransch – här är det viktigt med en stark branschorganisation som kan stå upp för mäklarna!
3) Lönsamheten

Beskriv ditt drömboende!
– Det är ganska lätt att svara på. Ett 60-tals hus med sjötomt i västerläge i Saltsjöbaden. Där ser jag mig själv sitta på bryggan och dingla med benen och dricka mitt kaffe.

Caroline Berg
Redaktör

Skapad 25 juni 2015
Uppdaterad 28 mars 2023
Intervju