Nyhet Bransch 15 oktober 2015

”Viktigt att få bort negativa rykten”

​​​​​​​Intresset för hus och människor gjorde att Mathilda Lundgren började läsa till fastighetsmäklare på Högskolan i Halmstad. Nu, med knappt ett år kvar av studierna, känner hon att hon valt helt rätt, men anser att branschen står inför en utmaning när det kommer till att förbättra anseendet.

Hur kommer det sig att du började plugga till fastighetsmäklare?
– Efter gymnasiet visste jag inte vad jag ville bli och jag hade ingen lust att plugga. Men så kom jag i kontakt med mäklaryrket via en i släkten som var jurist och fastighetsmäklare och tyckte att det verkade passa mig. Jag är intresserad av hus och bostadsmarknaden. Jag kände även att jag skulle passa som mäklare för jag är social, pigg, gillar att sälja och tycker det är kul att jobba med människor. Jag känner verkligen att jag har valt rätt utbildning och yrke.

Du intervjuade Mäklarsamfundets kundombudsman Titti Öhrn till en uppgift i skolan där du tittar närmare på fenomenet borttagen innan visning, varför valde du det ämnet?
– Jag har sett att det förekommer allt oftare och här i Varberg märks det tydligt. Nu när jag skriver om ämnet så ser jag bara nackdelar med fenomenet. Dels för att det skapar en frustration hos köparna/spekulanterna som planerar att gå på den ordinarie visningen men så säljs objektet innan. Dels för att det blir stressigt för säljaren att göra i ordning lägenheten för förhandsvisning, ofta med kort varsel. Sen även för mäklaren eftersom visningen är det tillfälle där mäklaren har möjlighet att träffa nya kunder. Fenomenet skapar stress på marknaden och jag ser inget positivt med det.

Vad är ditt intryck av fastighetmäklarbranschen hittills?
– Jag är så glad att jag hade möjlighet att praktisera tidigt under min utbildning och märkte då att det är ett kul yrke! Det är omväxlade och jag tycker det är intressant att träffa olika människor som befinner sig i olika stadier i livet.

Vi är en bransch i förändring, vilka utmaningar ser du framöver?
– Jag tycker det är viktigt för branschen att få bort negativa rykten. Jag tror att fenomenen som exempelvis lockpriser och borttagen innan visning skapar en dålig klang och ett dåligt anseende för yrket och branschen. Nu förstår inte konsumenterna och de har svårt att hänga med i utvecklingen om de inte är insatta. Kunderna ska känna sig trygga.

Beskriv ditt drömboende!
– Jag är uppvuxen på västkusten och här vill jag bo. Mitt drömboende är en villa en bit utanför stan med närhet till havet. Det ska helst vara en gård, men utan djur, med utsikt över öppna landskap.

Caroline Berg
Redaktör

Skapad 15 oktober 2015
Uppdaterad 27 mars 2023
Intervju