Nyhet Bransch 21 juni 2017

”Jag fick ett undermedvetet intresse för fastighetsmäklarbranschen”

På torsdagen tillträdde han som vd för Fastighetsbyrån, på fredagen valdes han in som ledamot i Mäklarsamfundets styrelse. Johan Engström fick minst sagt en spännande start i en helt ny bransch.

Du tillträdde som vd för Fastighetsbyrån i början av juni, hur känns det och vilka har varit dina första intryck av företaget hittills?
– Jättespännande! Det är ett starkt varumärke, rikstäckande kedja, bra och kunniga medarbetare och ett fungerande koncept. Det är spännande att komma in i en helt ny verksamhet även om jag har arbetat ganska nära den här branschen tidigare. Nu kommer jag in i ett skede där branschen, som tidigare varit relativt traditionell, förändras mycket. De kommande 5-6 åren kommer det dyka upp fler och fler aktörer med nya lösningar och vi vill vara en av dem, så vi håller utveckling högt upp på agendan.

Nu senast kommer du från Swedbank men innan dess var du vd för Svensk Fastighetsförmedling under en kortare period, så du är bekant med fastighetsmäklarbranschen, vad var det som lockade dig tillbaka till branschen?
– Någonstans fick jag ett undermedvetet intresse för fastighetsmäklarbranschen och jag har arbetat nära bostadsmarknaden och Fastighetsbyrån när jag var på banken. Under min korta tid på Svensk Fastighetsförmedling fick jag viss insikt och insyn om att jag tycker franchisekonceptet är spännande. Så när chansen dök upp igen, tog jag den!

Vad har du för visioner och mål för Fastighetsbyrån, på lång respektive kort sikt?
– Vi har en vision av att fortsätta växa, vara marknadsledande och utveckla hela företaget utifrån ledarskapsfrågor samt vara ett väldigt kunddrivet bolag. Vi vill ha en hög takt på nytänkande och hela tiden ligga i framkant i utvecklingen av branschen. På lång sikt har jag som ambition att få ihop en affärsmodell som i högre utsträckning än idag kombinerar det digitala med det fysiska. Vår styrka med att vi har en lokal närvaro, i kombination med en ny digital värld.

Under Mäklarsamfundets årsmöte den 2 juni valdes du in i Mäklarsamfundets styrelse och idag (19 juni 2017) har ni ert första styrelsemöte, hur känns det och vad hoppas du kunna bidra med?
– Jättebra. Det är viktigt för oss i Fastighetsbyrån att vi tar en aktiv roll i den största branschorganisationen. Jag tror det är viktigt för alla branscher, och inte minst vår bransch, att ha ett starkt branschorgan som jobbar med branschfrågor inte bara utifrån ett varumärke. Fastighetsmäklarbranschen har utmaningar. Dels i att delar av affärsmodellen är rätt traditionell, dels det låga förtroendet. I förtroendefrågan kan branschorganisationen ha ett neutralt fokus på att hela tiden tillvarata intresset för medlemmarna men också driva branschfrågor tydligt vilket förändrar synsättet. Exempelvis är många som anlitat en mäklare mycket nöjda men ändå, när vi gör förtroendeundersökningar, så har många fortfarande ett lågt förtroende för mäklare. Det är något vi behöver förändra.

– Jag hoppas kunna även bidra med ett annat perspektiv och nya ögon. Jag har följt branschen men ändå inte varit i branschen, vilket jag tror är bra. Det är viktigt att kunna se helheten.

Beskriv ditt drömboende!
– Jag har ett sommarställe på Västkusten som jag älskar. Drömboendet skulle vara något likande, fast mer permanent. Kanske en fiskestuga ute på en ö.

Caroline Berg
Redaktör

Skapad 21 juni 2017
Uppdaterad 23 mars 2023
Ny på jobbet Intervju