Nyhet Bransch 6 september 2017

”Skjuter sig själva i foten”

För två år sedan intervjuades mäklarstudenten Mathilda Lundgren här i nyhetsbrevet. Vi ringer upp henne idag och frågar hur hennes första år som fastighetsmäklare har varit, vad hon har för tips till de nya mäklarna som kommer in i yrket och hur hon ser på branschens utmaningar.

Nu har du varit registrerad fastighetsmäklare i över ett år, hur har det varit?
– Det har varit ett fantastiskt roligt år, väldigt händelserikt. Jag var beredd på att det skulle vara lite tufft i början innan man kom på hur man ska lägga upp kundmöten och så, men det var under det första halvåret. Nu känns det jättebra och jag känner att jag hamnat helt rätt. Jag har hittat ett arbetssätt som jag trivs med och som funkar bra.

Hade du någon strategi när du skulle komma igång som mäklare ex. för att få första intaget?
– Jag har jobbat strukturerat från början. Många går nog in med inställningen att de ska vara nåbara 24-timmar om dygnet, men det funkar inte i längden. Jag är exempelvis noga med att informera kunderna om att jag vanligtvis jobbar fram till klockan 17 och att när jag är ledig så är jag ledig. Eftersom jag jobbar otroligt mycket tycker jag det är viktigt att vara ledig när man ska, att man styr över sin egen tid och använder den smart. Men såklart finns det vissa affärer där man måste anpassa sig.

Har du några tips till de som börjar jobba som mäklare idag?
1. Ha struktur. Jag brukar göra to do-list, för att få överblick och sedan kunna bocka av saker i tur och ordning.
2. Ha en positiv inställning! Man kommer långt med det, försök hitta lösningar.
3. Lyssnar på kunden! Tänk på att du har två öron och en mun, som de sa på en utbildning jag var på. Jag vill veta kundens behov och önskemål och anpassar min mäklartjänst efter det. Ingen försäljning är den andra lik och det finns inte ett sätt som är rätt.

För två år sedan frågade jag dig om vilka utmaningar du ser i branschen och då svarade du att branschen borde jobba mer för att få bort negativa rykten och förbättra anseendet, hur ser du på den utmaningen idag? Vad bör branschen göra för att förbättra anseendet?
– Jag står fast vi det jag sa då. Tyvärr känner jag det ännu mer nu när jag börjat jobba på riktigt. Mäklaryrket är något som alla har en åsikt om och det är tråkigt när man hör mycket negativt. Det är ofta mäklarna själva som skapar negativa rykten då de bygger upp kundens förväntningar om exempelvis nivån på slutpriset. De skjuter sig själva i foten. Jag tycker vi mäklare ska tänka på hur man uttrycker sig, hur man är mot kund och hur vi vill att andra ska uppfatta vårt yrke!

Förra gången så beskrev du ditt drömboende så här: ”Jag är uppvuxen på västkusten och här vill jag bo. Mitt drömboende är en villa en bit utanför stan med närhet till havet. Det ska helst vara en gård, men utan djur, med utsikt över öppna landskap.” Stämmer detta fortfarande eller har ditt drömboende förändrats något under de här två åren?
– Jag vill fortfarande bo i Varberg och har inga planer på att flytta härifrån. Jag vill fortfarande bo i en villa, men inte på landet! Just nu bor jag väldigt bra och centralt. Jag bor i en vindslägenhet, med inglasad balkong och havsutsikt. Jag märker att jag blivit mer kräsen nu när jag ser så många olika bostäder i mitt yrke.

Läs intervjun med Mathilda Lundgren från 2015 här.

Caroline Berg
Redaktör

Skapad 6 september 2017
Uppdaterad 23 mars 2023
Intervju