Nyhet Bransch 1 september 2016

"Mer en livsstil än ett jobb"

Jonas Sandvik ser mäklaryrket som en livsstil och med sin examen från Mäklarsamfundets fastighetsmäklarassistentutbildning hoppas han nu komma närmare sitt mål att bli fastighetsmäklare.

Vad tycker du om Mäklarsamfundets fastighetsmäklarassistentutbildning?
– Väldigt bra, hög kvalité och bra att alla lärare var från branschen. Hela upplägget med att man kunde göra instuderingsfrågor i Mäklarakademin och sen att det var tillfällen på plats i Mäklarsamfundets lokaler var bra. Det enda jag kände, nu i efterhand, som kunde varit bättre var det praktiska, att vi hade fått jobba mer i exempelvis mäklarsystemen. Men har förstått att ni har utvecklat utbildningen och att det kommer bli mer praktiskt. (Läs mer om den nya Fastighetsmäklarassistentutbildningen här LÄNK).

Hur kommer det sig att du ville bli fastighetsmäklarassistent?
– Jag har jobbat som säljare under flera år och tycker att fastighetsmäklarbranschen verkade intressant så då såg jag utbildningen som en väg in i branschen. Jag tycker yrket verkar intressant för att det är mer en livsstil än ett jobb. Att man inte är fast mellan två tider varje dag, utan man har mål som man ska nå och är anträffbar 24/7. Annars tycker jag det spännande att få jobba med den viktigaste affären i många människors liv – att köpa en bostad.

Vad är ditt intryck av fastighetmäklarbranschen hittills?
– Jag har inte jobbar så länge i branschen men det jag märkt av är att många jobbar på samma sätt som de alltid har gjort. Det skulle vara kul att se något nytt som fler i branschen kan ta efter så det händer mer. Jag tycker även det är synd att så många som 30 procent slutar i branschen efter bara några år. Fast jag tror det går åt rätt håll, exempelvis med uppdragsutbildningarna, att företagen vill satsa på någon och betalar då utbildningen.

Vad har du för framtidsplaner?
– Förhoppningsvis får jag en fast tjänst efter praktiken. Jag tror nog att det är en stor fördel att ha fått jobba så nära mäklare i branschen. Bättre att få yrkeserfarenhet än att direkt komma från utbildningen tror jag.

Beskriv ditt drömboende!
– Jag har barn så just nu är drömmen att bo i en villa med egen tomt nära en mindre stad såsom Gävle.

Caroline Berg
Redaktör

Skapad 1 september 2016
Uppdaterad 27 mars 2023
Intervju