Nyhet Bransch 29 september 2016

”Viktigt att vi har mäklarna med oss”

När Sofia Dalmalm letade hus upptäckte hon hur kul fastighetsmäklaryrket verkade vara och sadlade om. Idag är hon inte mäklare längre men jobbar kvar inom fastighetsmäklarbranschen som ansvarig för mäklarkommunikation på Hemnet. Nu är hon i full gång med förberedelser inför branschens stora evenemang Mäklare 2.0.

Du har tidigare jobbat som fastighetsmäklare. Berätta mer om det och hur kommer det sig att du blev mäklare?
– Jag jobbade som mäklare i 5 år innan jag började på Hemnet och förmedlade främst bostäder i Sollentuna men även i Danderyd under en kortare period. Inspirationen till att bli mäklare fick jag faktiskt när jag själv letade hus. Jag tyckte att mäklarbranschen skulle passa mig då jag har ett stort intresse för sälj, gillar att träffa nya människor samt att jag är en tävlingsmänniska.

Hur länge har du varit ansvarig för mäklarkommunikation på Hemnet? Vad innebär ditt jobb?
– Jag såg annonsen till den här tjänsten i en mäklartidning och fast jag trivdes bra som mäklare så var det svårt att få ihop mäkleriet med familjelivet. Så sedan 5 år tillbaka jobbar jag på Hemnet och har under åren haft stor nytta av mina mäklarerfarenheter. 

– I mitt jobb som mäklarkommunikatör försöker jag ha tät kontakt med mäklare bland annat genom att anordna olika event, vara ute och föreläsa och träffa mäklare samt mäklarstudenter runt om i landet. Jag jobbar även med att informera mäklarkåren via våra nyhetsbrev om förändringar och nyheter på Hemnet.

Vad är det bästa med att jobba i fastighetsmäklarbranschen?
– Jag gillar alla drivna människor och fastighetsmäklare är väldigt drivna och har mycket synpunkter. De är ett härligt släkte, öppna och sociala människor.

– I mitt jobb är det en utmaning att ta hänsyn till alla olika bostadsmarknader som finns i landet, samt vilken typ av företag mäklarna jobbar på, om de är på en stor kedja eller om de är egenföretagare. Men även att ta hänsyn till behoven hos både mäklarna och besökarna på sajten. Här jobbar vi med en referensgrupp som består av ett 30-tal mäklare från olika delar av landet. I referensgruppen lyfter vi frågor om produkter eller tjänster på Hemnet och hör med dem om vi tänker rätt. Det är viktigt att vi har mäklarna med oss och vi vill göra saker som fungerar bra för dem.

Mäklarsamfundet och Hemnet anordnar tillsammans branschdagen Mäklare 2.0, varför tycker du det är viktigt att ha en sådan dag för branschen?
– Jag tycker det är viktigt att vi når ut till alla mäklare och att alla känner sig inbjudna och tycker det är intressant. Jag tror det är nyttigt för många att träffa andra i branschen för att höra hur de jobbar så att man inte bara är i sin egen bubbla. En dag där man får inspiration och har kul tillsammans.  

Ni har även varit och besökt mäklarkontor för att berätta om Mäklare 2.0, hur har det varit?
– Väldigt kul, det skulle jag vilja göra mer av. Vi har fått ett otroligt positivt bemötande. Alla verkar tycka att Mäklare 2.0 kommer bli kul och jag tror det kommer bli en toppendag!

Berätta om ditt drömboende!
– Vi söker ett drömboende inne i stan, en lägenhet med stor terrass och utsikt över staden. Men sådana lägenheter växer tyvärr inte på träd och vi har kollat i några år nu. Någon gång dyker det förhoppningsvis upp en till oss!

Caroline Berg
Redaktör

Skapad 29 september 2016
Uppdaterad 27 mars 2023
Intervju