Nyhet Bransch 16 juni 2016

”Jag får en extra guldkant på tillvaron”

​​​​​​​David Carlsson är fastighetsmäklaren som jobbar 7 månader om året och har specialiserat sig på att förmedla fritidshus. Resten av året är han ledig och är ute och reser. I en intervju berättar han om sitt sätt att jobba och om vad som är det bästa med mäklaryrket.

Hur kommer det sig att du blev fastighetsmäklare?
– Jag har flera vänner som har mäklarbyråer och jag har alltid varit intresserad av bostäder. Jag var 35 år när jag sadlade om till fastighetsmäklare. Just då kände jag att det skulle vara spännande att prova något nytt.

Vad tycker du är det bästa med mäklaryrket?
– Att man träffar så många olika människor, det är kul att höra om deras liv och se deras hem. Att man ser folk som de verkligen är. Sen tycker jag att det är ett bra jobb just för det upplägg som jag har. Det gör att jag får en extra guldkant på tillvaron.

Ja precis, du jobbar halvårsvis, hur funkar det och varför har du valt att jobba så?
– Jag förmedlar fritidshus i Stockholms skärgård. Jag börjar mitt arbetsår i mars och då förbereder jag vårens försäljningar. Framåt slutet av mars har jag visningarna och sen säljer jag fritidshusen fram till midsommar. Efter det förbereder jag höstens försäljningar och startar sedan dessa runt den 1 augusti. I september börjar jag avrunda säsongen beroende på när tillträdena är och i oktober tar jag vinterledigt. När jag är ledig är jag mycket ute och reser och det är resandet som gör att jag tycker om att jobba på det här sättet. Så man kan säga att jag jobbar sju månader och är ledig fem månader. Eftersom jag jobbar på en marknad som är begränsad till säsong så kommer alla fritidshus på en gång och då finns det mycket att göra. 

Du säljer mest fritidshus, hur kommer det sig att du specialiserat dig på det?
– Jag började arbeta i ett område där det fanns ett stort utbud av fritidshus och de stod för en större del av omsättningen. Tyckte att det var bättre att jobba hårdare under sommaren och vara ledig under vintern.

Beskriv ditt drömboende!
– Jag tycker jag har ett drömboende! Det ligger på en liten ö i Stockholms norra skärgård, på vintrarna har jag ett boende i Thailand på en strand där vattnet är varmt.

Caroline Berg
Redaktör

Skapad 16 juni 2016
Uppdaterad 27 mars 2023
Intervju