Startbidrag för boendegemenskaper
Nyhet Bransch 14 november 2019

Startbidrag för boendegemenskaper

En byggemenskap är en boendeform där en grupp människor går samman och planerar, låter bygga och sedan flyttar in i eller på annat sätt använder en byggnad.

Fenomenet är vanligt i Tyskland och på senare år har det börjat pratas om byggemenskaper  även här i Sverige. Nu meddelar regeringen att byggemenskaper inom en nära framtid kommer att kunna söka startbidrag. Under 2020 avsätts tre miljoner kronor och en byggemenskap kommer maximalt kunna få 400 000 kr i stöd. För att komma ifråga för stöd måste gemenskapen vara organiserad i en ekonomisk förening där minst sex medlemmar satsat 10 000 kr var, och det måste vara klart att kommunen medger att huset får byggas på den tilltänkta tomten. I ett pressmeddelande kommenterar finansmarknads- och bostadsministern initiativet:

-    Genom stödet fyller vi två syften. Dels hjälper vi de byggemenskaper som redan är på gång att nå sitt mål att bygga nya hem tillsammans, dels ökar vi kunskapen om byggemenskaper hos samhällsaktörerna, säger bostadsminister Per Bolund. 
 

Skapad 14 november 2019
Uppdaterad 13 mars 2023
Bostadsmarknaden