Nyhet Bransch 16 juni 2016

Minihusen som skapat stort intresse

Det senaste året har husen synts allt mer både på Hemnet och i sociala medier. Med smarta compact living lösningar och relativt låga priser har minihusen gjort succé.

Just nu finns ett antal minihus ute på Hemnet, bland annat i Huddinge och på Värmdö utanför Stockholm. Husen har stora fönster, sovloft, uteplats och är mellan 19 och 33 km2.

– De är bara 19 kvadrat boyta, så det är väldigt komprimerat men ändå så finns allt som man kan tänka sig behöva. Priset är väldigt bra om man jämför med vad man annars kan få för lika mycket pengar, säger Alexandra Björk, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Värmdö.

Populärast bland förstagångsköpare
Alexandra Björk förmedlar just nu det sista av de sex minihusen, eller de så kallade studiohusen, som byggts på Torshällsvägen på Värmdö. Hon berättar att de som köpt husen har varit förstagångsköpare mellan 20 och 30 år, nykära par och personer som nyligen skilt sig.

– Det har varit hög efterfrågan och det har varit många föräldrar som hört av sig och vill att barnen ska köpa ett minihus. Husen är byggda av Hantverksdesign så de är välbyggda med bra kvalité, säger Alexandra Björk.

Lukas Hernblad, fastighetsmäklare på Skandiamäklarna, säljer ett minihus i Huddinge utanför Stockholm och även han intygar att det ofta är förstagångsköpare som är intresserade av husen.

– Ett unikt boende där du faktiskt får ett litet hus. Om man ändå ska köpa ca 20 kvadratmeter som förstaboende så är dessa hus ett perfekt alternativ, säger Lukas Hernblad.

Minihusen här för att stanna... i alla fall ett tag
Under de senaste åren har minihusen blivit allt fler och allt mer populära. Anledningen sägs bland annat vara bostadsbristen och de stigande priserna.

– Det har varit lågt utbud generellt och det är mest förstagångsköpare som är intresserade av husen för de har svårt att hitta ett passande boende och har inte så mycket att välja på, säger Alexandra Björk.

Efter att amorteringskravet infördes har bostadsmarknaden mattats av lite men flera experter menar att dippen bara är tillfällig. Frågan är då om intresset för minihusen kommer att hålla i sig?

– Absolut, ett tag till då de fortfarande inte finns så många (i Huddinge). Utbud och efterfrågan. Det märks att fler och fler väljer att bygga projekt med dessa studiohus, säger Lukas Hernblad.

– Minihusen är lite av nyhetens behag just nu, så jag tror trenden kommer hålla sig i 5 år till ungefär, men sen kommer det mattas av, säger Alexandra Björk.

Caroline Berg
Redaktör

Läs mer om minihus här:
http://www.expressen.se/leva-och-bo/hemma-hos-5/hemnet/lackra-glashuset-...
http://www.expressen.se/leva-och-bo/hemma-hos-5/hemnet/maklaren-darfor-v...
http://mitti.se/minihus-lockar-turturduvor-att-kopa-i-varmdo-2/

Läs om effekten av amorteringskravet här:
http://www.svd.se/atta-av-tio-experter-inget-trendbrott-pa-bomarknaden

Skapad 16 juni 2016
Uppdaterad 27 mars 2023
Bostadsmarknaden