Linda Jonsson, Linda Lövgren, Marcus Svanberg
Nyhet Bransch 13 januari 2021

Tre röster om vad som kännetecknar bostadsmarknaden 2021

Mäklarsamfundet har utmanat ett par profiler i branschen att sammanfatta vad som kommer att känneteckna bostadsmarknaden 2021 på 280 tecken – alltså samma storlek som en tweet. Se hur experterna tog sig an uppdraget och vad de ser i sina spåkulor.

Marcus Svanberg, vd Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:

”Svenskarna kommer fortsätta att prioritera det egna hemmet i pandemins kölvatten. Att kunna kombinera jobb och fritid på ett bra sätt är nu ett krav hos många spekulanter. Efterfrågan kommer att öka mest på större bostäder med goda pendlingsmöjligheter. Fritidshus förblir heta.”

Linda Lövgren, bostadsanalytiker WSP:

”De ändrade bostadspreferenserna pga pandemin. Det gäller ökad efterfrågan på bostäder med fler rum. Öppen planlösning är nu stendöd, då familjemedlemmarna vill ha en egen vrå för sina digitala aktiviteter. Olika former av gröna ytor kommer vara fortsatt attraktiva.”

Linda Jonsson, bostadspolitisk expert Moderaterna:

”Jag hoppas att vi under året mer eller mindre kommer kunna lägga pandemin bakom oss. Jag tror dock att en möjlighet – och vana – från pandemitiden kommer att bestå. Nämligen distansarbetet. Av det följer att yta, likt under 2020, kommer att värderas högre än tidigare med större efterfrågan på villor som följd och kanske i förlängningen en mer levande landsbygd?"
 

Skapad 13 januari 2021
Uppdaterad 27 februari 2023
Bostadsmarknaden