Nyhet Bransch 22 mars 2018

Myter om den svenska bostadsmarknaden

På en turbulent bostadsmarknad blir det svårt att hålla reda på vilka påståenden som stämmer och vilka som är myter. Har vi verkligen bostadsbrist i Sverige? Fanns det 400 bostadsutvecklare i Stockholm 2017? I en rapport har Newsec undersökt hur det egentligen ligger till.

Rapporten går igenom fyra myter: stiger verkligen konstruktionskostnader i en aldrig tidigare skådad takt; finns det verkligen inga lediga lägenheter i Sverige; byggs det idag mer än någonsin förr, och är det sant att vi har sett en explosion i antal bostadsutvecklare?

– Utvecklingen på den svenska marknaden för bostadsfastigheter har varit otroligt stark de senaste åren och det är naturligt att tillväxttakten någon gång mattas av. Under hösten smög sig en tydlig oro in bland köpare, utvecklare och politiker och media var inte sena att hänga på. I en sådan miljö är det lätt att tappa sitt kritiska tänkande. Vi har i den här rapporten analyserat ett antal vanligt förekommande påståenden för att reda ut vad som är baserat på faktiska fakta, och vad som är fiktion, säger Max Barclay, chef Newsecs svenska rådgivningsverksamhet i ett pressmeddelande.

Myt 1: Antalet bostadsutvecklare i Stockholm har ökat från 40 till 400
Bolaget konstaterar i rapporten att det är en myt att antalet bostadsutvecklare i Stockholm har ökat från 40 till 400. Den korrekta siffran är att det i dag finns strax under 200 aktiva bostadsutvecklare i Stockholm.

Myt 2: Det har aldrig byggts så mycket bostäder som nu
Även denna myt skjuts ner av Newsec. De konstaterar att det både påbörjades och byggdes betydligt fler lägenheter under miljonprogrammet. Under åren 1965–1975 byggdes mer än 70 000 lägenheter årligen och 1970 färdigställdes cirka 110 000 lägenheter. Under 2017 färdigställdes 47 000 lägenheter skriver Newsec och trots att nya siffror från SCB visar att det påbörjades 64 000 lägenheter under 2017 är byggtakten fortfarande långt under miljonprogamsåren.

Några sanningar
Några påståenden som Newsec har undersökt har ändå visat sig stämma. Påståendet att konstruktionskostnaderna stiger som aldrig förr är i stor sett korrekt. Byggkostnaderna steg markant under perioden 2014–2016. Enligt Newsec fortsatte priserna att stiga under de första tre kvartalen 2017 för att sedan vända ner under årets sista tre månader. Men det återstår att se om det utvecklar sig till en långvarig trend.

Den sista myten som Newsec undersökt visade sig vara korrekt; det finns inga lediga hyreslägenheter i Sverige. Det finns bara drygt 6 000 lediga hyreslägenheter i Sverige, vilket motsvarar cirka 0,2 procent av det totala bostadsbeståndet. I vissa städer har det byggts hyresrätter men de är för lyxiga och dyra. Människor har svårt att hitta boende som matchar både behov och plånbok.  

Ladda ner och läs rapporten Newsec Property Outlook, vår 2018, här. 

Caroline Berg
Redaktör

Skapad 22 mars 2018
Uppdaterad 22 mars 2023
Bostadsmarknaden