Nyhet Bransch 13 september 2018

Lantlig idyll fortsatt stark enligt trendrapport

Svensk Fastighetsförmedlings trendrapport för 2018-2019 ger en spännande inblick i svenskarnas syn på framtidens boende. Undersökningsresultatet visar bland annat att drömmen om den lantliga idyllen fortfarande är stark, men också att många kan tänka sig att flytta utomlands.

För sjätte året i rad genomför Svensk Fastighetsförmedling sin trendrapport, där man bland annat låter Kantar Sifo fråga svenska folket om bostadsdrömmar, bostadsköp och digitalisering. Årets rapport både bekräftar trender och tendenser som vi känt till sedan tidigare och ger spännande inblickar i hur bostadskonsumenterna ser på framtidens boende.

Vi gillar vår täppa på landet, visar det sig. Hela 26 procent av de som har fritidshus är så förtjusta att de överväger att göra fritidshuset till permanentboende. Lugn och ro står också högt i kurs. Det som framför allt får svenskarna att välja bort ett boende är om det ligger nära tung trafik. 38 procent uppger att de skulle välja bort en bostad som låg nära en högtrafikerad led.

När svenskarna får drömma sig bort om sin bostadssituation 20 år från nu återkommer drömmen om lantlig idyll. 18 procent vill om 20 år helst bo i en röd stuga på landet. I undersökningen ställs också frågor flyttmönster och preferenser kring flytten. De flesta flyttar i landet sker idag lokalt, inom kommunen. Det bekräftas också av undersökningsresultatet där 49 procent uppger att de troligtvis kommer flytta inom samma stad eller ort nästa gång de flyttar. Globaliseringen till trots verkar majoriteten av svenskarna trivas uppe i det kalla norr. Bara 4 procent svarar att det är mycket troligt att de kommer att köpa en bostad utanför Norden inom 10 år.

Den röda stugan på landet är som sagt fortfarande en favorit bland svenskarna, men det finns ett boende som smäller ännu högre. På frågan vad som bäst beskriver drömboendet svarar 45 procent att det är en villa med sjötomt.

Läs rapporten i sin helhet här!

Skapad 13 september 2018
Uppdaterad 22 mars 2023
Bostadsmarknaden