Nyhet Bransch 12 februari 2016

Stabil prisutveckling under årets första månad

Färsk statistik från Mäklarstatistik visar oförändrad prisutveckling på bostadsmarknaden under januari månad. Även under den senaste tremånadersperioden är priserna oförändrade.

Under den senaste månaden har priserna stått stilla på villamarknaden och likaså på bostadsrättsmarknaden. De tre senaste månaderna har prisutvecklingen varit oförändrad, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik som släpptes den 12 februari. På ett år har priserna på villor stigit med +11 procent och bostadsrätter med +14 procent. Fritidshus visar en uppgång på +11 procent på årsbasis.

– Bostadsrättspriserna ligger stilla i landet utom i Stor-Malmö där de ökat med +2% den senaste månaden. På tre månader kan vi se en liten nedgång i Göteborgsområdet samtidigt som Centrala Malmö pekar uppåt. I övrigt oförändrat. Även villorna uppvisar små rörelser på en och tre månader, men vi noterar en fortsatt positiv trend i Stockholm- och Malmöområdena, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

–  Trots en relativt lugn bostadsprisutveckling de senaste månaderna är det stora skillnader mellan det pris bostäderna utannonseras för och vad de sedan säljs för. I januari blev bostadsrätter i riket i genomsnitt 14% dyrare än annonspriset och för villor var det 8% upp, fortsätter Per-Arne Sandegren.

– Det totala antalet bostäder på marknaden ligger på historiskt låga nivåer just nu. För villor är utbudet 30 procent lägre än förra året och hela 60 procent lägre än 2012 då utbudet låg på en toppnivå. För bostadsrätter ligger utbudet fyra procent lägre än förra året och 40 procent lägre än 2012. Samtidigt har det i år paradoxalt nog kommit ut fler nya bostäder på marknaden. Att det totala utbudet är lägre beror på en allt snabbare försäljningshastighet, säger Staffan Tell pressansvarig på Hemnet.

Läs Svensk Mäklarstatistiks pressmeddelande här:
http://www.maklarstatistik.se/pressmeddelande/pm-2016-02-12.aspx

Skapad 12 februari 2016
Uppdaterad 27 mars 2023
Svensk Mäklarstatistik Bostadsmarknaden Bostadspriser