Nyhet Bransch 14 oktober 2016

Bostadspriserna tar ny fart

Under september månad steg bostadsrättspriserna med 3 procent och villapriserna med 1 procent, visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. Prisutvecklingen de tre senaste månaderna visar en prisuppgång på 3 procent för bostadsrätter och 1 procent för villor.

Den senaste månaden steg bostadsrättspriserna med 3 procent och med 1 procent för villor. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik som släpptes den 14 oktober. Under den senaste tremånadersperioden steg villapriserna med 1 procent och för bostadsrätter steg priserna med 3 procent. Årstakten har avtagit på både villa- och bostadsrättsmarknaden under de senaste månaderna. För villor har priserna ökat med 10 procent de senaste 12 månaderna och för bostadsrätter är motsvarande siffra 7 procent. Fritidshus visar en uppgång på 9 procent på årsbasis.

– Bostadsrättspriserna ökar på bred front. Stor-Göteborg och Stor-Malmö ökar med 2 procent senaste månaden och Stor-Stockholm med 3 procent. Även kräftgången för Stockholms innerstad tycks vara över med samma uppgång som länet. Bland stadsdelarna hittar vi en toppnotering på Södermalm där priserna på bostadsrätter ökade med över 5 procent sista månaden, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Även villapriserna rör sig allmänt uppåt, +1% i Stor-Stockholm, +2% i Stor-Göteborg men står stilla i Malmöområdet. Årstakten i storstadsområdena ligger nu på +8% till +10%. Det genomsnittliga priset för en villa i Sverige var under september 3 miljoner kr, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Under september steg priserna på villor men utbudet har varit det lägsta som Hemnet noterat sedan de startade sina mätningar 2008.

– Jämfört med samma period förra året är antalet villor som lades ut till försäljning 4 procent lägre och jämfört med för fem år sedan är minskningen hela 35 procent. Omfattande inlåsningseffekter och rekordlåga räntor talar för fortsatta prisuppgångar, säger Staffan Tell, pressansvarig Hemnet.

Läs Svensk Mäklarstatistiks pressmeddelande här:
http://www.maklarstatistik.se/pressmeddelande/pm-2016-10-14.aspx

Skapad 14 oktober 2016
Uppdaterad 27 mars 2023
Svensk Mäklarstatistik Bostadspriser Marknaden