Debatt
Nyhet Medlem 1 juni 2018

Prissättning och digitalisering i fokus

Inför varje årsmöte arrangeras en debatt där medlemmarna ges möjlighet att diskutera aktuella frågor med Mäklarsamfundets styrelse och tjänstemän. Under årets debatt stod två stora och viktiga teman i fokus: prissättning på bostadsmarknaden och fastighetsmäklaren och digitaliseringen.

<< Tillbaka till nyhetsbrevet

På scen stod ordförande Anders Edmark, VD Björn Wellhagen och analys- och kommunikationschef Joakim Lusensky.

Under debattens första rubrik diskuterades Mäklarsamfundets initiativ BoPriskoll, en prisupplysningstjänst med syfte att förtydliga prissättningen av en bostad till salu som också, genom referensobjekt som mäklaren bedömer som jämförbara, kan ge en indikation om möjligt slutpris. Precis som på branschrådet tidigare i vår så ställde sig medlemmarna positiva till initiativet. Frågor från medlemmarna handlade bland annat om hur tjänsten ska tillgängliggöras och hur urvalskriterierna för referensobjekten ska se ut. BoPriskoll kommer inom en snar framtid att tillgängliggöras kostnadsfritt för alla landets fastighetsmäklare.

Debattens andra tema kretsade framför allt kring spindling och jämförelse- och offertsajter inriktade på mäklarbranschen. Här diskuterades hur medlemmarna ser på dessa aktörer och vilka förutsättningar som finns att värna mäklarens affär i ljuset av utvecklingen. Flera olika åsikter hördes. Många närvarande medlemmar uttryckte en önskan om att på olika sätt motverka utvecklingen, medan andra menade att det är utveckling som är omöjlig att stoppa och att det istället handlar om hur hela branschen och de enskilda mäklarna och företagen anpassar sig till den.

Under den sista och avslutande delen fanns tid för fria frågor. Här diskuterades bland annat Mäklarsamfundets planer för extern kommunikation och långsiktig opinionsbildning för att skapa största möjliga branschnytta.

Skapad 1 juni 2018
Uppdaterad 22 mars 2023
Digitalisering Bostadspriser