Björn Wellhagen
Nyhet Bransch 14 juni 2019

”Säljarnas och köparnas förväntningar möts på bostadsmarknaden”

Majsiffrorna från Svensk Mäklarstatistik visar fortsatt stabil prisutveckling med bostadsrätts- och villapriser som ökade med 1 procent i riket. Prisutvecklingen på årsbasis ligger nu på plus för både bostadsrätter och villor i alla redovisade områden utom Stor-Stockholm där villaprisernas årstakt är oförändrad. Att bostadspriserna stiger försiktigt för tredje månaden i rad visar att säljarnas och köparnas prisförväntningar möts, kommenterar Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.

I riket ökade både bostadsrätts- och villapriserna med 1 procent i maj. På årsbasis ökade prisutvecklingstakten för bostadsrätter från 1 procent till 3 procent. I centrala Stockholm och centrala Malmö stod däremot bostadsrättspriserna stilla, medan de ökade med 3 procent i Stor-Malmö. Villapriserna steg med 1 procent i alla redovisade områden förutom Stor-Göteborg. 

-    Nu lägger vi den tredje månaden med små, stabila prisökningar bakom oss. Det är ett kvitto på att säljarnas och köparnas prisförväntningar möts och att affärerna blir av.  Sammantaget är det en betydligt piggare marknad, där Hemnet till och med rapporterar högst antal sålda bostäder sedan deras mätningar började 2013. Samtidigt finns bortom detta styrkebesked fortfarande stora inlåsningar, som tyvärr cementerats ytterligare av det skärpta amorteringskravet, säger Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.
 

Skapad 14 juni 2019
Uppdaterad 14 mars 2023
Svensk Mäklarstatistik Marknaden Bostadspriser