Nyhet Bransch 14 december 2016

Stillastående bostadspriser i november

Under november månad har priserna varit oförändrade på både villor och bostadsrätter sett till riket som helhet, visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. Prisutvecklingen de tre senaste månaderna visar en prisuppgång på 3 procent för bostadsrätter och 2 procent för villor.

Den senaste månaden stod priserna stilla på både villor och bostadsrätter. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik som släpptes den 14 december. Under den senaste tremånadersperioden steg villapriserna med 2 procent och motsvarande siffra för bostadsrätter är 3 procent. De senaste 12 månaderna har priserna på villor stigit med 9 procent och för bostadsrätter har priserna stigit med 7 procent. Fritidshus visar en uppgång på 9 procent på årsbasis.

– Bostadsrättsmarknaden har kommit in i en lugnare period med små rörelser. Centrala Malmö avviker från mönstret och rör sig uppåt +2% senaste månaden. I övrigt har vi små förändringar i storstadsområdena. I Malmöområdet är även årstakten fortsatt hög medan övriga områden ligger under 10%. De lägsta nivåerna hittar vi i centrala Stockholm och Stor-Stockholm där priserna ökat med +4% resp. +5% det senaste året, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Även villamarknaden uppvisar små rörelser den senaste månaden. Och tittar vi på årstakten för storstadsområdena ligger den nära riksnivån: Stor-Stockholm +7%, Stor-Göteborg +10% och Stor-Malmö +8%. Vi kan förvänta oss att marknaden går in i en lugnare period över jul och nyår med färre affärer och fortsatt små förändringar den närmaste tiden, fortsätter Per-Arne Sandegren.

På bostadssajten Hemnet minskade utbudet kraftigt under november.

– Antalet nya villor som kom ut på marknaden var 19% lägre i november i år jämfört med motsvarande period förra året. För bostadsrätter var minskningen 14%, säger Staffan Tell pressansvarig på Hemnet.

Läs Svensk Mäklarstatistiks pressmeddelande här:
http://www.maklarstatistik.se/pressmeddelande/pm-2016-12-14.aspx

Skapad 14 december 2016
Uppdaterad 27 mars 2023
Svensk Mäklarstatistik Marknaden Bostadspriser