Nyhet Bransch 15 juni 2017

Stigande priser på villor

Villapriserna steg med en procent under maj månad, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. På bostadsrättsmarknaden var priserna oförändrade.

Under maj steg priserna på villor med en procent och var oförändrade på bostadsrätter, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som släpptes den 15 juni 2017. Under den senaste tremånadersperioden steg priserna med 4 procent på villor och med en procent på bostadsrätter. Årstakten ligger på 7 procent på bostadsrätter och 9 procent på villor. Fritidshus visar en uppgång på 9 procent på årsbasis.

– Bostadsrättspriserna fortsätter uppåt förutom i Stockholmsområdet och centrala Malmö där de är oförändrade senaste månaden. Störst ökning hittar vi även den här månaden i Stor-Malmö där de ökat med +2%. Även om uppgången är störst i Malmöområdet procentuellt kan man notera att priserna är relativt låga sett ut ett nationellt perspektiv. Om vi jämför årstakten i centrala Stockholm som är +6%, med centrala Malmö som är +16%, så motsvarar det en ökning med drygt 5.000 kr i Stockholm medan ökningen i Malmö motsvarar drygt 4.000 kr per kvadratmeter, konstaterar Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Villapriserna fortsätter att öka mer än bostadsrätterna. Senaste månaden noterar vi prisökningar i samtliga storstadsområden. För Stockholm, Göteborg och Malmö är uppgången +1%, +1% respektive +2%. För första gången noterar vi i maj ett medelpris på över 6 Mkr för villor i Stor-Stockholm. Medelpriset på en villa i Sverige var under maj månad nästan 3.3 Mkr. Och för första gången har vi för villor i riket uppmätt en genomsnittlig skillnad mellan de priser som annonserats och kontraktspris på över 10%, avslutar Per-Arne Sandegren.

På bostadssajten Hemnet är utbudet av villor det längsta på flera år. 

– Jämfört med exempelvis 2014 var antalet villor till salu i maj är 36 procent lägre. Utbudet på bostadsrätter har hållit sig mer konstant och gör vi samma jämförelse som för villorna nu och 2014 så är det oförändrat, säger Staffan Tell pressansvarig på Hemnet.

Läs pressmeddelandet från Svensk Mäklarstatistik här.

Skapad 15 juni 2017
Uppdaterad 23 mars 2023
Svensk Mäklarstatistik Marknaden Bostadspriser