Nyhet Bransch 16 januari 2017

Svag prisuppgång under december

Under december månad steg priserna på bostadsrätter med en procent medan de var oförändrade på villor, visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. På tre månader har priserna på både bostadsrätter och villor stigit med en procent.

Den senaste månaden steg priserna på bostadsrätter med en procent, medan priserna på villor var oförändrade. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik som släpptes den 16 januari. Under den senaste tremånadersperioden steg priserna med en procent på både villor- och bostadsrätter. Årstakten ligger kvar på +7 procent på bostadsrätter och +9 procent på villor. Fritidshus visar en uppgång på 9 procent på årsbasis.

– Bostadsrättsmarknaden uppvisar generellt en mindre prisförändring uppåt den senaste månaden i riket, Göteborgs- och Malmö-området. Även de senaste tre månaderna har vi en uppåtriktning i flera områden där Malmö avviker med +5%. Prisutvecklingen på årsbasis visar en stor variation, från +4% i centrala Stockholm till +17% i centrala Malmö. Även villamarknaden karaktäriseras av små förändringar i riket och storstadsregionerna, såväl senaste månaden som senaste tre månaderna. På årsbasis är villamarknaden något mindre varierande, med +6% i Storstockholm till +11% i Storgöteborg, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Det såldes över 100 000 bostadsrätter och 50 000 villor förra året till ett sammanlagt värde om 244 miljarder kronor respektive 140 miljarder kronor. För bostadsrätter är de tre storstadsområdena totalt dominerande. Där säljs 60% av alla bostadsrätter i riket och står för över 75% av det totala värdet. För villor är det inte lika koncentrerat kring storstäderna. 3 av 10 villor säljs i dessa tre områden men till över hälften av det totala värdet, säger Hans Flink.

Under 2016 har bostadssurfandet fortsatt att öka på Hemnet.

– Totalt ökade bostadssurfandet med 12 procent under 2016 och i mitten av maj noterade Hemnet för första gången över 3 miljoner besökare under en och samma vecka. Detta trots att antalet nya bostadsrätter och villor som kom ut på marknaden minskade med 4 respektive 6 procent, säger Staffan Tell pressansvarig Hemnet.

Läs Svensk Mäklarstatistiks pressmeddelande här:
http://www.maklarstatistik.se/pressmeddelande/pm-2017-01-16.aspx

Skapad 16 januari 2017
Uppdaterad 27 mars 2023
Svensk Mäklarstatistik Bostadspriser Marknaden