Nyhet Bransch 14 april 2016

Bostadspriserna fortsätter att stiga

Under mars månad steg priserna på villor med 2 procent och för bostadsrätter med 1 procent, visar nya siffror från Mäklarstatistik. Prisutvecklingen under de tre senaste månaderna visar prisuppgång på 3 procent för både villor och bostadsrätter.

Under den senaste månaden har priserna stigit med 2 procent på villamarknaden och på bostadsrättsmarknaden har priserna stigit med 1 procent. Den senaste tremånadersperioden har priserna stigit med 3 procent för både villor och bostadsrätter, visar statistik från Svensk Mäklarstatistik som släpptes den 14 april. På ett år har priserna på villor stigit med 10 procent och bostadsrätter med 13 procent. Fritidshus visar en uppgång på 11 procent på årsbasis.

– Priserna på bostäder fortsätter öka med undantag för bostadsrätter i Stockholms innerstad och villor i Stor-Malmö där de ligger oförändrade den sista månaden. Särskilt tydlig är månadsuppgångarna med +3% för bostadsrätter i Stor-Göteborg och centrala Malmö, likaså för villor i Stor-Göteborg. De högsta årstakterna hittar vi däremot i Stor-Stockholm för både bostadsrätter och villor, med uppgångar på +15% respektive +16%, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Per-Arne Sandegren rapporterar om att antalet försäljningar under mars 2016 har minskat jämfört med samma månad förra året. I Stor-Stockholm sjönk antalet försäljningar av bostadsrätter med 12 procent. På Hemnet märks också en trend av minskat utbud av bostäder till salu.

– Under mars kom det ut 7% färre bostadsrätter och 5% färre villor till försäljning jämfört med förra året. Det nya amorteringskravet verkar inte hittills ha skapat någon större tillströmning av säljare. Däremot ligger bostadsintresset mätt i unika besökare på Hemnet på historiskt höga nivåer, säger Staffan Tell pressansvarig på Hemnet.

Läs Svensk Mäklarstatistiks pressmeddelande här:
http://www.maklarstatistik.se/pressmeddelande/pm-2016-04-14.aspx

Skapad 14 april 2016
Uppdaterad 27 mars 2023
Svensk Mäklarstatistik Bostadspriser Marknaden