Nyhet Bransch 15 maj 2017

Oförändrade priser på bostadsrätter

Efter några månader av prisuppgångar på bostadsmarknaden stannade prisökningen av på bostadsrättsmarknaden under april, medan priserna på villor ökade med 1 procent, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Under april stod priserna på bostadsrätter still och villapriserna ökade med 1 procent sett till riket som helhet, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som släpptes den 15 maj 2017. Under den senaste tremånadersperioden steg priserna med 3 procent på bostadsrätter och 5 procent på villor. Årstakten ligger på 7 procent på bostadsrätter och 9 procent på villor. Fritidshus visar en uppgång på 9 procent på årsbasis.

– Bostadsrättspriserna uppvisar en blandad bild. I Stockholm har priserna stannat av något men centrala delarnas medelpriser är nu stadigt över 90 000 kr/kvm, där Vasastan-Norrmalm toppar med över 100 000 kr/kvm. Årstakten ligger nu på +6% i centrala delarna och +5% i Stor-Stockholm. Göteborg fortsätter uppåt, där såväl de centrala delarna som storstadsregionen har en årstakt på +10%. Även Malmöområdet fortsätter uppåt och med de högsta årstakterna på +17% för de centrala delarna och +18% för storstadsregionen, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Villapriserna fortsatte uppåt i samtliga storstadsregioner under april. Årstakten är högst i Göteborgs- och Malmöområdet med +10% medan villorna i Stor-Stockholm ökat +5% de sista 12 månaderna. Medelpriset för en villa i Sverige var under april 3,2 miljoner kronor. Räknat på medelpriset och årsökningstakten har den genomsnittliga villan ökat med 287 000 kronor i värde de senaste 12 månaderna, säger Per-Arne Sandegren.

Statistik från Hemnet visar att antalet bostadsrätter som kom ut på marknaden under april var 23 procent lägre jämfört med motsvarande period förra året.

– Skillnaden beror sannolikt på att amorteringskravet som infördes i juni 2016 fick många att vilja sälja sin bostad under förra våren, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.

Läs pressmeddelandet från Svensk Mäklarstatistik här.

Skapad 15 maj 2017
Uppdaterad 23 mars 2023
Svensk Mäklarstatistik Marknaden Bostadspriser