Nyhet Bransch 14 augusti 2017

Bostadsrättspriserna backade under juli månad

Under juli var villapriserna oförändrade medan bostadsrättspriserna backade med 1 procent. På tre månader har villapriserna stigit med 2 procent och bostadsrättspriserna sjunkit med 2 procent, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Priserna på bostadsrätter backade med 1 procent under juli och under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna sjunkit med 2 procent. Villapriserna var oförändrade under juli och har stigit med 2 procent under den senaste tremånadersperioden. Årstakten ligger på 7 procent på bostadsrätter och 9 procent på villor. Fritidshus visar en uppgång på 9 procent på årsbasis.

– Bostadsrättspriserna i Stor-Stockholm minskade med -2% senaste månaden, vilket till stor del kan förklaras med att andelen sålda lägenheter i Stockholms Stad, där priserna är som högst, minskade. I Stockholms centrala delar står priserna däremot stilla, liksom i Malmöområdet. I Göteborg noterar vi en uppgång på +1% för både storstadsområdet och de centrala delarna, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i ett pressmeddelande.

– Villamarknaden står stilla i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg medan Stor-Malmö visar en uppgång på +1% den senaste månaden. På årsbasis har priserna på villor i Stockholmsområdet ökat med +6%, i Göteborg +12% och i Malmö med +11%, konstaterar Per-Arne Sandegren.

Det är normalt med en avmattning under sommaren, förklarar Per-Arne Sandegren.

– Tittar vi på samma period 2016 ser vi en liknande utveckling. Medelpriserna och prisutvecklingen på bostadsrätter påverkas starkt av Stockholmsområdet där cirka 40% av alla lägenheter säljs och har de högsta priserna. Från nu och framåt kommer antalet försäljningar öka kraftigt och tittar vi på mönster från tidigare år kan vi också förvänta oss en återhämtning, avslutar Per-Arne Sandegren.

Läs pressmeddelandet från Svensk Mäklarstatistik här.

Skapad 14 augusti 2017
Uppdaterad 23 mars 2023
Svensk Mäklarstatistik Marknaden Bostadspriser