Tak
Nyhet Bransch 14 februari 2018

Ökad aktivitet på bostadsmarknaden

Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att priserna på bostäder fortsätter att sjunka. Under januari sjönk priserna med en procent på både villa- och bostadsrättsmarknaden. Samtidigt rapporterar flera mäklare om ett trendbrott i aktivitetsnivån och att antalet sålda bostäder ökat markant jämfört med förra året.

Den senaste månaden sjönk priserna med en procent för både bostadsrätter och villor sett till riket som helhet, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som släpptes den 14 februari 2018. Sett till tre månader sjönk priserna med 6 procent på bostadsrättsmarknaden och villapriserna sjönk med 3 procent. Årstakten för bostadsrätter har sjunkit till -4 procent, och villor fortsätter också nedåt men årstakten är fortfarande positiv på +4 procent.

– Tittar vi på månadssiffrorna kan vi skönja en viss dämpning av nedgångstakten även om den allmänna trenden är fortsatt negativ, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Stora regionala skillnader
I Stor-Stockholm har prisnedgången på bostadsrätter varit som tydligast och årstakten ligger nu på -7 procent. Priserna där ligger på samma nivå som hösten 2015. I Stor-Göteborg har priserna sjunkit med en procent sett till en 12-månadersperiod och i Stor-Malmö är årstakten fortsatt positiv på +6 procent.

– Även på villamarknaden finns det regionala skillnader, där dock de allra flesta av landets 21 län har en positiv årsutveckling. Och prisnivåerna mellan kommunerna är mycket stora. Man får 20 stycken medelvillor i Hultsfred för samma pris som en i Lidingö, säger Per-Arne Sandegren.

Ökad aktivitet på marknaden
Trots nedgången har antalet bostadsaffärer ökat i januari i år jämfört med förra året.

– Detta gäller i alla storstadsområden och för både villor och bostadsrätter. Så trots den breda rapporteringen om prisnedgångarna har säljare och köpare börjat mötas i en större omfattning än tidigare, säger Per-Arne Sandegren.

Fastighetsbyrån skriver i ett pressmeddelande att de sålde 18 procent fler bostäder under januari i år jämfört med januari 2017.

– Nu efter nyår är vår känsla att säljare och köpare möts på ett helt annat sätt, vilket också visar sig tydligt i försäljningssiffrorna för januari. Enligt många av våra mäklare så har även prisbilden stabiliserats, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Även Mäklarhuset noterar en ökning i antalet sålda bostäder.

– Vi ser fortsatt vikande priser under januari månad men vi ser också ett stort trendbrott i aktivitetsnivån. Förra månaden genomfördes väsentligt fler bostadsaffärer jämfört med sista kvartalet 2017, särskilt i Stockholm. Hos Mäklarhuset ökade försäljningsvolymen i januari med 24 procent. Det visar en underliggande styrka även om priserna ännu inte balanserats, säger Erik Wikander, VD på Mäklarhuset.

Läs pressmeddelandet från Svensk Mäklarstatistik här.

Skapad 14 februari 2018
Uppdaterad 22 mars 2023
Svensk Mäklarstatistik Marknaden Bostadspriser