Nyhet Bransch 14 februari 2017

Svag prisuppgång på bostadsrätter

Året inleddes med stigande priser på bostadsrätter men stillastående priser på villor, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Statistik från Hemnet visar att utbudet av villor ökade med 16 procent under januari, medan utbudet av bostadsrätter fortsatte att minska.

Den senaste månaden steg priserna på bostadsrätter med en procent, medan priserna på villor var oförändrade. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik som släpptes den 14 februari. Under den senaste tremånadersperioden steg priserna med en procent på bostadsrätter. För villor var priserna oförändrade. Årstakten har ökat till +8 procent på bostadsrätter och ligger kvar på +9 procent på villor. Fritidshus visar en uppgång på 9 procent på årsbasis.

– Bostadsrättsmarknaden uppvisar en överlag uppåtgående bild. Sedan en tid är detta särskilt tydligt i Malmö, där både storstadsområdet och de centrala delarna ökar med +2% den senaste månaden. Även i Stor-Göteborg har priserna gått upp +2% medan de centrala delarna har stått stilla. Stockholms innerstad har sedan ett par månader tydligt passerat 90.000 kr/kvm efter att ha legat ganska stilla sedan hösten 2015. Årstakten för Stockholm är alltjämt relativt låg med +5% medan de centrala delarna i Malmö toppar årstakten med +18%, säger Per-Arne Sandegren analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Även villamarknaden noterar en uppåtgående trend, den senaste månaden +1% i Stor-Stockholm och +2% i Stor-Göteborg. Årstakten spänner mellan +7% i Stor-Malmö till +14% i Stor-Göteborg. Medelpriset för en villa i Sverige var under januari 3,1 miljoner kronor. För de tre storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö låg medelpriset på 5,8, 4,7 resp. 3,3 miljoner kronor, säger Per-Arne Sandegren.

Antalet villor och bostadsrätter på marknaden minskade under 2016, men under januari ökade utbudet av villor rejält, menar Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

– Under 2016 kom det ut färre villor och bostadsrätter på marknaden jämfört med året innan. Den trenden höll i sig för bostadsrätter under januari i år med en minskning på 2 procent. Men antalet nya villor till salu vände skarpt uppåt under årets första månad med en ökning på 16 procent, säger Staffan Tell.

Läs Svensk Mäklarstatistiks pressmeddelande här:
http://www.maklarstatistik.se/pressmeddelande/pm-2017-02-14.aspx

Skapad 14 februari 2017
Uppdaterad 24 mars 2023
Svensk Mäklarstatistik Marknaden Bostadspriser