Nyhet Bransch 18 januari 2018

Vikten av att rapportera

Varje månad presenterar Svensk Mäklarstatistik aktuell statistik om prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Statistiken baseras på kontraktsdata som landets mäklare rapporterar in.
– Underlaget består av över 90% av de bostadsaffärer som sker via mäklare, men vi vill att det ska bli 100%. Det gör statistiken ännu mer tillförlitlig och trovärdigheten ökar, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

Varför har ni inte 100%?
— Det är en befogad fråga. Ur statistisk synpunkt så klarar vi oss med den statistiken vi får in, men de få procenten som saknas kan i vissa fall på mindre orter påverka statistiken, exempelvis om det finns en stor aktör på orten som inte rapporterar, säger Hans Flink.

Varför är det viktigt att mäklarna rapporterar in sin försäljningsdata till er?
– Den lokala mäklaren som rapporterar bidrar till att den lokala statistiken blir 100% riktig. Vi är den enda aktören som samlar data om slutpriser från kontraktsskrivning. Många av mäklarnas kunder går in på vår hemsida för att hitta statistik om deras område och då är det bra att just deras lokala mäklare har rapporterat in försäljningspris så att det inte bara är de andra aktörernas statistik som visas, säger Hans Flink.

– Men främst är det en generell trovärdighetsfråga. Vi ägs av mäklarbranschen så allmänheten, företag och organisationer förväntar sig att vi har data från alla i branschen. Nu kan den lilla procentdelen som saknas skapa onödiga frågetecken; ”All annan branschstatistik är ju komplett, så varför är inte mäklarbranschens egen statistik det?”, fortsätter Hans Flink.

Bostadsbarometern
Som ett tack till alla mäklare som rapporterar tar Svensk Mäklarstatistik fram rapporten Bostadsbarometern, en kontorsanpassad och kostnadsfri statistikrapport. I rapporten kan du som mäklare se snittpriser, prisutveckling, lista över senast sålda bostäder, kvadratmeterpris uppdelat på rum, budpremie (skillnaden mellan kontrakts- och utgångspris), försäljningstid och punktdiagram.

– Det enda man behöver göra är att skapa ett konto, som är ett 5 minuters engångsjobb, så vi kan koppla ihop rätt mäklare till rätt verksamhetsområde, säger Hans Flink.

Joel Hämälä är fastighetsmäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån och använder Bostadsbarometern för att bevaka kontoren i Kumla, Hallsberg, Askersund och Karlskoga/Degerfors.

– Bostadsbarometern hjälper mig och mina kollegor att hålla koll på den lokala marknaden, och vara uppdaterade och pålästa, vilket våra kunder också förväntar sig. Men Bostadsbarometern ger också information om hur väl vi presterar i förhållande till övriga lokala mäklarkontor i allt från marknadsandelar till genomsnittliga försäljningstider, detta är naturligtvis intressant eftersom vi ska vara bäst på den lokala orten, säger Joel Hämälä.

Vad tycker du om Bostadsbarometern?
– Jag tycker den är en bra sammanfattning, konkret och lätt att ta till sig. Den innehåller de mest väsentliga delarna för att vi ska kunna ha bra koll på vår lokala marknad. Vi kan se direkta resultat eftersom statistiken baseras på kontraktsdata och således behöver vi inte vänta på lagfart, avslutar Joel Hämälä.

Läs mer om Bostadsbarometern här.

Caroline Berg
Redaktör

Skapad 18 januari 2018
Uppdaterad 22 mars 2023
Svensk Mäklarstatistik