Nyhet Bransch 13 april 2017

Fortsatt stigande priser på bostadsmarknaden

Under mars månad steg priserna på bostadsrätter med 1 procent och med 2 procent för villor, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. På tre månader har priserna stigit med 3 procent på bostadsrätter och 4 procent på villor.

Den senaste månaden steg priserna på bostadsrätter med 1 procent och priserna på villor med 2 procent. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik som släpptes den 13 april 2017. Under den senaste tremånadersperioden steg priserna med 3 procent på bostadsrätter och 4 procent på villor. Årstakten ligger på 8 procent på bostadsrätter och 10 procent på villor. Fritidshus visar en uppgång på 9 procent på årsbasis.

– Priserna på bostäder fortsätter öka med undantag för bostadsrätter i centrala Stockholm och villor i Stor-Göteborg där de är oförändrade sedan förra månaden. Priserna i Malmöområdet fortsätter att öka med månadsuppgång på mellan +2-3% för bostadsrätter och villor. Även bostadsrätter i centrala Göteborg har ökat med +3% senaste månaden. De högsta årstakterna för bostadsrätter med +10% eller mer hittar vi i centrala Göteborg, Stor-Göteborg, centrala Malmö och Stor-Malmö. Samma höga årstakt för villor återfinner vi i Stor-Göteborg och Riket exklusive storstadsområdena, noterar Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Summerar vi första kvartalet kan vi konstatera att det såldes 6% fler bostadsrätter och 5% fler villor i riket jämfört med motsvarande period förra året. Totala försäljningsvärdet för bostadsrätterna uppgick till 68 miljarder kronor och för villorna 34 miljarder, vilket är ca +15% mer än förra årets första kvartal. Det slogs också nya prisrekord. Församlingen Hedvig Eleonora på Östermalm i Stockholm som under sju kvartal i sträck haft kvadratmeterpriser på över 100.000 kronor fick sällskap av sex andra centrala församlingar som under kvartalet också passerat nivån 100.000 kronor per kvadratmeter, avslutar Hans Flink.

Statistik från bostadssajten Hemnet visar att antalet nya bostäder som kom ut på marknaden var högre under första kvartalet i år jämfört med samma period förra året.

– Antalet villor ökade med 7 procent och antalet bostadsrätter ökade med 6 procent jämfört med samma period 2016, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Läs Svensk Mäklarstatistiks pressmeddelande här:
https://www.maklarstatistik.se/pressmeddelanden/fortsatt-stigande-priser...

Skapad 13 april 2017
Uppdaterad 23 mars 2023
Svensk Mäklarstatistik Marknaden Bostadspriser