Nyhet Bransch 28 mars 2018

Högre pris när villan säljs via mäklare

Vill du få ett så högt försäljningspris som möjligt när du säljer din villa? Då ska du anlita en mäklare. En färsk rapport från Värderingsdata visar att mäklaren får ut 26 procent högre försäljningspris jämfört med privatsäljaren.

Genom en rikstäckande inventering av samtliga överlåtelser under 2017 har Värderingsdata kunnat ta fram hur många villaförsäljningar som har förmedlats genom mäklare och hur många som förmedlats privat. Andelen mäklade försäljningar ökade under åren 2001-2012 och har sedan 2013 legat på 90 procent. Men under 2017 ökade andelen till 91 procent. Andelen försäljningar som sker genom en mäklare är störst i tätorterna. I Stockholms län sker 96 procent av villaförsäljningarna genom en mäklare. Det kan jämföras med Jämtlands län där 67 procent är mäklarförmedlade affärer.

Högre försäljningspris
Undersökningen visar att mäklare får ut 26 procent högre försäljningspris jämfört med privatsäljare. Det är en ökning med 3 procentenheter jämfört med förra året. För tre år sedan låg försäljnings-priset 11 procent högre för de mäklarsålda objekten. Det har alltså skett en fördubbling av prisskillnaden på tre år. I Kalmar län är prisskillnaden mellan en mäklarförmedlad försäljning och en privat försäljning som störst med 36 procent. I Norrbottens län är skillnaden som minst, med 15 procent.

Andelen mäklade affärer har planat ut men Värderingsdata menar att förtroendet för mäklare är fortsatt högt. Förklaringen är att mäklarna är proffs på sitt område och har en helt annan kunskap när det gäller bostadsaffärer än privatförmedlaren. Om man dessutom får ut ett högre försäljningspris faller nog det gamla klassiska argumentet att man ska ”spara in på mäklaren”. Det kan bli en onödigt dyr sparform, skriver Värderingsdata i sin rapport.

Caroline Berg
Redaktör

Skapad 28 mars 2018
Uppdaterad 22 mars 2023
Bostadspriser