Björn Wellhagen
Nyhet Bransch 16 januari 2020

Marginella prisskillnader och stora volymer på bostadsmarknaden

Priserna på bostadsrätter i riket var oförändrade under december medan priserna i Malmö gick ned en procent. Prisbilden för villor är en nedgång med en procent i riket medan Stor-Göteborg ökar en procent. Det visar Svensk Mäklarstatistiks sammanställning för december 2019.

– Vi ser en bild där priserna förändras på marginalen samtidigt som många mäklare tror att affärerna under första kvartalet kommer att genomföras snabbt, kommenterar Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen.

Sammantaget är det en stabil bild som framträder när vi tittar på bostadsmarknaden under årets sista månad. Prisförändringarna är relativt små och den positiva trenden som vi sett under 2019 verkar hålla i sig. Mäklarsamfundets kvartalsprognos, som bygger på en enkät bland medlemmarna, visar att fastighetsmäklarna tror på korta försäljningstider.

– Mer än hälften av mäklarna väntar sig att försäljningen av bostäder i genomsnitt tar kortare tid än fyra veckor, från första visningen. Bara fem procent av fastighetsmäklarna tror på långa försäljningstider (mer än tre månader), säger Björn Wellhagen.

Under 2019 ökade också försäljningsvolymerna för både bostadsrätter och villor. Totalt såldes 110 000 bostadsrätter, vilket var nästan 5 000 fler än föregående år. Det såldes drygt 55 000 villor, vilket är en ny toppnotering.

– Vi noterar att det sammanlagda försäljningsvärdet på bostadsrätter och villor har ökat med 7% till drygt 440 miljarder kronor. Vi ligger nu på en nivå som är högre än tidigare toppåret 2017, säger Björn Wellhagen.

För komplett information om statistiken se www.maklarstatistik.se
För mer information kontakta:
Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet 0708-99 58 65
David Hulth Wallgren, tf pressansvarig 0733-10 94 32
press@maklarsamfundet.se
 

Skapad 16 januari 2020
Uppdaterad 13 mars 2023
Bostadspriser Marknaden Svensk Mäklarstatistik