Nyhet Bransch 14 mars 2017

Bostadspriserna fortsätter uppåt

Under februari månad steg priserna på bostadsrätter med en procent och med 2 procent för villor, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. På tre månader har priserna stigit med 3 procent på bostadsrätter och 2 procent på villor.

Den senaste månaden steg priserna på bostadsrätter med en procent och priserna på villor med 2 procent. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik som släpptes den 14 mars. Under den senaste tremånadersperioden steg priserna med 3 procent på bostadsrätter och 2 procent på villor. Årstakten ligger på 8 procent på bostadsrätter och har ökat till 10 procent på villor. Fritidshus visar en uppgång på 9 procent på årsbasis.

– Den avmattning för prisutvecklingen på bostadsrätter som vi konstaterade under 2016 tycks nu ha upphört. Riksgenomsnittet för bostadsrätter tangerar nu 40 000 kr/kvm. Som jämförelse låg genomsnittet på 30 000 kr/kvm sommaren 2014. Vi konstaterar uppgångar i alla regioner. Malmöområdet fortsätter ligga i topp med årsuppgångar på +20% i de centrala delarna och +14% i Stor-Malmö, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Bland de tre storstadsområdena har villapriserna ökat mest i Stor-Göteborg. Årstakten där är nu +14% vilket är betydligt högre än i Stor-Stockholm och Stor-Malmö där årstakten ligger på +5% respektive +6%. Medelpriset för en svensk villa var under februari 3 200 000 kr, säger Per-Arne Sandegren.

Statistik från bostadssajten Hemnet visar att utbudet av nya villor och bostadsrätter minskade under februari.

– Under februari minskade antalet nya villor och bostadsrätter som kom ut på den svenska marknaden med två procent jämfört med samma period förra året. I Stockholms län var minskningen större med en nedgång på sju procent för villor och bostadsrätter, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.

Läs Svensk Mäklarstatistiks pressmeddelande här:
https://www.maklarstatistik.se/pressmeddelanden/bostadspriserna-fortsatt...

Skapad 14 mars 2017
Uppdaterad 24 mars 2023
Svensk Mäklarstatistik Marknaden Bostadspriser