Nyhet Bransch 14 september 2015

Stigande bostadspriser efter sommaren

Priserna fortsätter att stiga i de tre storstadsområdena, visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som presenteras idag.

De senaste 1-3 månaderna har priserna på bostadsrätter stigit med 2-6 procent i Stockholm, Göteborg och Malmö. Även för villor har priserna stigit under den senaste tremånadersperioden i de tre storstadsområdena.

– Det är ett fortsatt högt tempo på bostadsmarknaden, och där det är brist på bostäder ökar priserna allra mest, säger Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet till TT.

I centrala Stockholm når kvadratmeterpriserna nya höjder, där är genomsnittspriset per kvadrat 88 261 kr. Bland innerstadsförsamlingarna finns Hedvig Eleonora som idag ligger över 100 000 kr/kvm i genomsnitt. Göteborgs innerstad står för de största prisökningarna med 21 procent under de senaste 12 månaderna och idag är kvadratmeterpriset 56 461 kronor.

Sett till hela riket har priserna sjunkit med 1 procent den senaste månaden och 5 procent de senaste 3 månaderna för bostadsrätter. Villapriserna har varit oförändrade den senaste månaden och har ökat med 1 procent på 3 månader.

– Att riksmedelpriset för bostadsrätter gått ner på 1 och 3 månader beror uteslutande på att andelen sålda lägenheter i storstadsområdena sjunker kraftigt under sommaren, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Läs Svensk Mäklarstatistiks pressmeddelande här.

Läs även Svenska Dagbladets artikel om prisökningarna.

Skapad 14 september 2015
Uppdaterad 27 mars 2023
Svensk Mäklarstatistik Bostadspriser Marknaden