Mäklarna spår 2021 års bostadsmarknad
Nyhet Bransch 9 december 2020

Mäklarna spår 2021 års bostadsmarknad

Det gångna året har varit intensivt på många sätt. Också på den stekheta bostadsmarknaden, trots många expertutlåtanden som flaggade för en nedgång. Men hur kommer då 2021 att bli? Mäklarhuset har gjort en enkät bland sina anställda som fått titta i spåkulan.

Det är en tid med mindre svängningar och mer stabilitet som stundar, i alla fall om du frågar fastighetsmäklare hos Mäklarhuset. Två av tre mäklare (67 procent) tror att priserna kommer stiga med upp till fem procent. Det motsvarar 165 000 SEK för en snittvilla i Sverige. Samtidigt tror drygt hälften (53 procent) av mäklarna att den höga aktiviteten på marknaden kommer att bestå under 2021, skriver man i rapporten Bo-opinion.

Erik Wikander, vd Mäklarhuset, kommenterar siffrorna i ett pressmeddelande.

– Siffrorna tyder på att mäklarna förväntar sig en bostadsmarknad som fortsätter att öka, men inte i samma höga tempo som under 2020. Under året har en rekordmarknad drivits fram av lågt utbud och låga boendekostnader. Men nästa år, 2021, kommer fortsatt vara präglat av osäkerhetsfaktorer som kan dämpa marknadens utveckling.

Mäklarhusets fastighetsmäklare tror också att vi fortsatt kommer att se en säljarens marknad under 2021. Nästan sju av tio av de tillfrågade i deras undersökning menar att säljaren kommer att ha övertaget. Enbart en av tio tror på köparen.

– Många i köpstarka grupper har fortsatt jobb, räntorna är låga och utbudet av bostäder litet. Det ligger till grund för en marknad som fortsatt kommer kunna fortsätta driva framåt. Men samtidigt vet vi att det kan svänga snabbt. Därför finns det anledning att tro på en lugnare marknad 2021, säger Mäklarhusets vd Erik Wikander i pressmeddelandet.

Läs pressmeddelandet och ta del av Bo-opinion här
 

Skapad 9 december 2020
Uppdaterad 27 februari 2023
Bostadspriser Marknaden