Nyhet Bransch 15 augusti 2016

Bostadsrättspriserna fortsätter att sjunka

För andra månaden i rad sjönk priserna på bostadsrätter i riket, visar nya siffror från Mäklarstatistik. Prisutvecklingen under de tre senaste månaderna visar prisuppgång på 2 procent för villor och en nedgång med -2 procent för bostadsrätter.

Under juli månad sjönk priset på bostadsrätter med 1 procent medan villapriserna har varit oförändrade. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik som släpptes den 12 augusti. Under den senaste tremånadersperioden steg villapriserna med 2 procent och på bostadsrättsmarknaden sjönk priserna med 2 procent. Årstakten har varit hög under en lång period men nu har prisutvecklingen på bostadsrättsmarknaden minskat med 2 procent, från 10 procent till 8 procent. Årstakten på villamarknaden ligger kvar på 11 procent. Fritidshus visar en uppgång på 9 procent på årsbasis.

– Antalet försäljningar sjunker under sommaren och även denna juli karaktäriserades av låg omsättning. Antalen sålda villor och bostadsrätter nästan halverades jämfört med t.ex. maj. Bostadsrätterna har fortsatt något nedåt i Stockholmsområdet medan de ligger stilla i Göteborg. Malmöområdet uppvisar en blandad bild. Även villorna uppvisar en mixad bild med sammantaget små nedgångar i Stockholm och Göteborg samtidigt som de ökat något i Malmö säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Årstakten har dämpats på bred front och för bostadsrätter ligger den nu under 10% i alla storstadsområden utom Malmö. I centrala Stockholm har nivån nu sjunkit till +5% och där har snittpriserna legat runt 86 - 88.000 kr/kvm sedan augusti/september förra året. Villapriserna har överlag ökat något mer men även dessa har sjunkit ner till eller under 10%-strecket i storstadsområden, avslutar Per-Arne Sandegren.

Trots att prisutvecklingen på bostadsmarknaden har dämpats menar Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken att bostadsmarknaden fortfarande är het.

– Jag tror att vi kommer att få se ett fortsatt tryck på bostäderna i Stockholm. Det är brist på bostäder och det sätter press på priserna. Priserna kommer att fortsätta öka i Stockholm, men i ett lugnare tempo, säger hon till TT.

Läs Svensk Mäklarstatistiks pressmeddelande här:
http://www.maklarstatistik.se/pressmeddelande/pm-2016-08-12.aspx

Skapad 15 augusti 2016
Uppdaterad 27 mars 2023
Svensk Mäklarstatistik Marknaden Bostadspriser